Mehmet KAYA
Kamuda çalışan işçileri kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet kanadından yeni bir teklif beklenirken, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, sözleşmenin seçim öncesi bitirilmesi gerektiğini vurguladı. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay da aynı talebi tekrarlamış ancak uzlaşma olamazsa seçim sonrasına bırakmayı da gündemde tuttuklarını açıklamıştı. Öte yandan, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Kahramanmaraş’ta ciddi işgücü açığı oluştuğunu, iplik üretiminde gerilemeye yol açan bu durumun hazır giyimi de zorladığını belirtti. İşverenin asgari ücret ve 10 saat çalışma teklif ettiğini söyleyen Arslan, bu nedenle işçilerin geri dönmediğini vurguladı.
Mahmut Arslan, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada 1 Mayıs öncesi Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile yaptığı görüşmede, 1-2 hafta içinde tekrar görüşme olabileceğinin söylendiğini belirterek, “Bizim kesinlikle 14 Mayıs’tan önce bu işi bitirmemiz gerekiyor. İnsanlar 1 Ocaktan beri, bazıları marttan beri ciddi şekilde sıkıntı çekiyor. Ücretler eridi, enflasyon düşüyor ama fiyatlar düşmüyor. Bu bizi ciddi şekilde yoruyor. Zaman geçtikçe beklenti de artıyor, mağduriyette artıyor. Sayın bakan da bunun farkında” dedi. Arslan, en düşük aylığın yükseltilmesi ve ilk altı ay zammı dışında, 15-20 dolayında diğer haklara ilişkin maddelerin de bir arada değerlendirilebileceği bir yaklaşım benimsendiğini hatırlattı.
Deprem bölgesinde işveren köle gibi çalışma öneriyor, ücretler artırılmalı
Arslan, deprem bölgesinde Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da işgücündeki sorunun sürdüğünü belirtirken Kahramanmaraş’a özel vurgu yaptı. Arslan, “Kahramanmaraş Türkiye’nin iplik merkeziydi. İplik üretimi olmayınca hazır giyimde sorun yaşadık. Burada da fabrikalar ciddi hasar gördü çalışanlar şehri terk etti. Başka yerlerde çalışmak istiyorlar. Ayrıca kıdem tazminatlarını alamadılar. İşverenler onları davet ediyor ama işçi için cazip değil. Şimdi tekstile girecek adam asgari ücret veriyor, on saat çalıştırıyor, köle gibi yani. ..İşverenin yapması gereken ücretleri artıracaklar. Burada hükümetle örneğin nasıl bir kömür sektöründe maden sektöründe asgari ücreti 2 katına çıkardıysak bölgeye öyle bir şey yapılabilir yoksa işçiler zor durumda kalır” dedi.
Arslan, kamu toplu sözleşmesi kapsamına giren işçilere deprem yardımı yapılması önerisinin de kapsama girmeyen işçiler nezdinde sorun yaratacağı gerekçesiyle kamu işveren sendikası TÜHİS tarafından reddedildiğini açıkladı.
Çözüm bekleyen sorunlar: Çaykur ve şeker fabrikalarında kadro yok
HAK-İŞ Başkanı Arslan, 2021 kamu toplu sözleşme sürecinde protokole bağlanan, KİT’lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınması, kadroya alınan taşeron işçilerin özlük hakları sorunlarının çözülemediğini hatırlattı. Boşalan kadrolara geçici işçilerin alınması uygulamasında, Çaykur ve Şeker fabrikalarında boşalan kadronun iptal edilmesi nedeniyle atama yapılamadığını hatırlatan Arslan, bu konuda da düzenleme talep ettiklerini açıkladı.
Bu arada Mahmut Arslan, örgütlenmenin kolaylaştırılması konusunda, işverenlerin uzun süren işkolu tespit davalarını kullanarak süreci suiistimal ettiğini, bu konuda ve genel olarak yargı süreçlerinin kısaltılması amacıyla bir yasal düzenleme talep ettiklerini açıkladı.