MERVE YİĞİTCAN/İSTANBUL
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan, basın mensuplarıyla bir araya gelerek Türk firmaların yurtdışındaki doğrudan yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında, Ticaret Bakanlığı tarafından geçen yıl açıklanan 2023 yılına ilişkin Uluslararası Yatırım İstatistikleri’ne atıfta bulunan Orakçıoğlu Kazan, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin yurtdışına doğrudan yatırımlarının 2023 yılı sonu itibarıyla 2 bin 146 adede ulaştığını, yatırım tutarının büyüklüğünün de 57,9 milyar dolara dayandığını hatırlatırken, yaratılan istihdamın da 190 bini geçtiğini dile getirdi. Söz konusu yatırımların yüzde 60’ından fazlasının Avrupa ülkelerine gerçekleştiğini belirten Orakçıoğlu Kazan, yıl bazında ise 2023 yılında Türklerin uluslararası yatırımlarının tutarının 5,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.
Öte yandan Merkez Bankası Ödemeler Dengesi verilerinde, Türklerin uluslararası yatırımlarının 2024 yılında 6,6 milyar dolara ulaştığı görülüyor.
Ancak 2024 yılına ilişkin verilerin alt kırılımlarının henüz açıklanmadığını ifade eden Orakçıoğlu Kazan, “Yaklaşık son 10 yıldır Türklerin uluslararası doğrudan yatırımlarının sürekli arttığını görüyoruz. 2025 yılında da tahminler yüzde 5-10 aralığında bir büyüme şeklinde. Bu yatırımlarda yine Avrupa öne çıkacaktır.
Ancak Trump’ın vergi ve tarife girişimleri ABD yatırımlarını da bu yıl ve önümüzdeki dönemde artırabilir. Amerika’ya daha fazla yatırım görebiliriz. Bilindiği gibi Türklerin en fazla uluslararası yatırım gerçekleştirdiği ülke Hollanda. Elbette bunda Hollanda’nın ticari ve lojistik konumunun yanında iki ülke arasında 1986 yılında imzalanan anlaşma ile çifte vergilendirmenin kaldırılması da oldukça etkili” ifadelerini kullandı.
“Herkes Suriye’de iş yapmak istiyor”
Son dönemde Türk firmalarının Mısır’a yaptığı yatırımlara ilişkin de Orakçıoğlu Kazan, özellikte hazır giyim ve tekstil sektörlerinden bu ülkeye bazı yatırımların yapıldığını, ancak büyüklüğün çok da yüksek olmadığını, Mısır’ın Türkiye’den giden yatırımlar sıralamasında ilk 10 ülke arasında olmadığını vurguladı. Suriye konusunda da, şu her sektörden firmanın “Suriye’de ne yapabiliriz” i konuştuğunu, ancak bu yatırımların birçoğu için henüz erken olduğunu ifade eden Orakçıoğlu Kazan, “Suriye ile ilgili herkes bir şey yapmak istiyor. Havalimanı yapımının bu ülkeye yatırımlar açısından başlangıç olacağını düşünüyoruz. Önce inşaat ve finans sektörlerinden Suriye’ye yatırımların olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Orakçıoğlu Kazan, satın almalar konusunda son dönemde İtalya’nın öne çıktığını, yakın dönemde de İtalya ve Almanya’da almalar olabileceğini söyledi.