Mehmet KAYA
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye ofisi, Türkiye’deki kadınların işçi ve işveren örgütlerinde yönetici pozisyonlarındaki durumunu analiz etmek ve geliştirmek için bir rehber hazırladı. Genel durum değerlendirmesinde, uluslararası işçi örgütlerindeki yönetici pozisyonlardaki kadınların oldukça düşük seviyelerde, yüzde 30’larda olduğu, Türkiye’de ise yakın zamanda bu yönde bir veri üretilmemesine dikkat çekildi.
Durumun sadece işçi örgütleri değil, işveren örgütlerinde de geçerli olduğu ve yönetim kurullarındaki kadın sayısının çok düşük, hatta hiç görülmediğine dikkat rehber nitelikli çalışmada, istatistik veri toplanması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının inceleme ve izleme faaliyetleri içine kadın yönetici ve üye dengesini de alması yanında, tüm örgütlerin ortak hedefl er ve ilkelerin yer aldığı bir cinsiyet eşitliği politika metni oluşturarak bunu uygulaması tavsiye edildi. Ayrıca kadınların daha önce hiç olmadığı faaliyet ve yönetim pozisyonları için kota uygulanması, kadınların geleneksel olarak işe alınmadığı sektör ve işlerde işverenlerin motive edilerek kadın istihdamı sağlanması, kadınların yönetici olmak için motive edilmesi önerileri de yer aldı.
ILO Türkiye tarafından yayımlanan ve İsviçre Büyükelçiliği desteğiyle, Seyhan Erdoğdu tarafından yapılan çalışmada, Avrupa’daki uluslararası üst sendikal örgütlerin kadın dengesine yönelik bilgi verildi. Buna göre, ETUC’da üye işçilerin yüzde 45,1’inin kadın olmasına karşılık sendikal liderlikteki kadın ağırlığının yüzde 25,6, konfederasyon yönetimlerinde yüzde 37,1 ve tüm karar organlarında yüzde 35 olduğu hatırlatıldı. ITUC’da ise üyelerdeki 42,5 kadın ağırlığına karşılık en üst düzey karar organlarındaki kadın ağırlığının yüzde 28 olduğu belirlendi.
Sürdürülebilir strateji belirlenmeli
Çalışmada kadınların işçi ve işveren kuruluşlarında yönetim kademelerine daha fazla gelmesi için bir dizi öneri de sıralandı. Buna göre, öncelikle sürdürülebilir ve uzun süreli bir strateji belirlenmesi önerildi. İşçi sendikaları için düzenli istatistik üretilmesi, Bakanlığın izleme, değerlendirme sistemlerine kadın yönetici çalıştırma ve cinsiyet eşitliği politikalarını dahil etmesi, cinsiyet eşitliğine yönelik bir politika belgesi hazırlanarak bunun tarafl arca kabulü önerildi.