Ticaret Bakanı Bolat ile Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, iki ülke arasındaki ticaret, yatırım ve ekonomik konularda gündemi ve potansiyel iş birliklerini ele almak üzere İstanbul’da bir araya geldi.
İki bakanın başkanlığında yapılan heyetler arası görüşmeler sonucu ortak bildiri imzalandı. İmza töreninde konuşan Bakan Bolat, Türkiye ve Japonya’nın iki dost ve müttefik ülke olduğunu belirterek, “Türkiye ile Japonya arasında ticaret, yatırım ve ekonomik iş birliği konularını içeren ortak bir deklarasyon imzalayacağız. Az önce iki ülke arasındaki ticaret, yatırım ve ekonomi ilişkilerini çok kapsamlı şekilde ele aldık. İki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin 5 milyar doları aşmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu sene içerisinde ise 6 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“İşbirliğini geliştirmeye yönelik kararlar aldık”
Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yıl dönümünü gelecek yıl kutlamadan önce ülkeler arasındaki iş birliğini daha da derinleştirme ve geliştirmeye yönelik bazı kararlar da aldıklarını aktaran Bolat, şunları kaydetti:
“İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım alanlarındaki iş birliğini teşvik etmek için daha önce kurulmuş olan Türkiye-Japonya Ticaret ve Yatırım Zirvesi’ni (TRINS) mümkün olan en kısa sürede Tokyo’da gerçekleştirme ve bu zirveleri bundan sonra düzenli olarak yapma kararı aldık. Yine bir süredir müzakereleri daha önce başlamış olup da bir süredir dünyadaki ve ülkemizdeki deprem felaketinden sonra durmuş olan Japonya- Türkiye Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerine teknik düzeyde yeniden başlayacağız.”
“Doğrudan yatırımların artmasını bekliyoruz”
Ömer Bolat, Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’da yatırımlar noktasındaki işbirliği imkanlarını ve Ukrayna’daki savaşın bitimiyle beraber yeniden imar çalışmalarında Japonya ile Türkiye arasında finans, teknoloji ve yatırım iş birliği yapılması başlıklarını da görüştüklerini bildirdi. Bolat, şunları söyledi:
İki ülke arasındaki iş ortamları iyileştirilecek
“Avrupa’daki yeşil dönüşüm çalışmaları konusunda iki ülke arasındaki finans iş birliğini, yatırımlar başlığını, iki ülke arasında karşılıklı iş ortamlarının iyileştirilmesi konusunu, bölgesel ve küresel konularda ikili iş birliğine dair fırsatların değerlendirilmesi konusunda yapıcı görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye ve Japonya arasındaki yatırım ve ticaret ilişkilerinin, hem ülkelerimiz arasında hem de üçüncü ülkelerde çok daha ileri seviyelere taşınması konusunda iki ülke hükümetleri ve Ticaret Bakanlıkları olarak kararlılığımız tamdır.”
Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinde köprü görevi gören Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) tarafından düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu’nda da konuşan Bakan Bolat, 1990’lı yıllardan başlayarak çok sayıda yatırımcının Japonya’dan Türkiye’ye geldiğini ifade etti. Bolat, yaklaşık 280 yatırımcının Türkiye’de üretim faaliyetlerinde bulunduğunu aktararak, “Japonya’nın ülkemizdeki yatırımlarının daha fazla arttırılması konusundaki isteğimizi Japon misafir bakanımıza ilettik. Kendileri de bu konuda gayret edeceğini ifade ettiler. Japonya’nın dünyada yaklaşık 2 trilyon doları bulan yurtdışı doğrudan yatırım portföyü içinde Türkiye›deki payının daha fazla artmasını da gönülden beklediğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
“Ekonomik ilişkilerimizi güçlendireceğiz”
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi, Türkiye ile olan ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını belirterek, “İlişkilerimizi stratejik, müttefiklik düzeyinde yükseltmek için ikili ekonomik ilişkilerimizi daha da güçlendirmek niyetindeyiz. Türk şirketlerinin Afrika kıtasında ve Orta Asya gibi bölgelerde çok aktif bir şekilde çalıştığını biliyorum. Aynı şekilde Ukrayna’nın yeniden imar çalışmaları ile ilgili ikili iş birliğimizin gelişmesi hususunda görüşme yapmıştık. Dekarbonizasyon (karbon emisyonu azaltma süreci) olan küresel konular üzerinde de çalışacağımız için ortak deklarasyonun hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
“Japon yatırımcıları Türkiye’ye bekliyoruz”
Türkiye-Japonya İş Forumu’nda konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, iş dünyası olarak, Ekonomik Ortaklık Anlaşması›nın imzalanması için müzakerelerin tamamlanmasını beklediklerini belirterek, “Bu anlaşma ikili ticaret açısından daha dengeli bir yapıya ulaşmamıza ve üçüncü ülkelere yönelik iş birlikleri geliştirmek açısından karşılıklı fayda sağlayacaktır. Türkiye ve Japonya iş birliği bölgesel ve küresel ortaklıkları ileriye taşımak için önemli bir potansiyel sunuyor. Japon yatırımcıları, Türkiye’nin taşıdığı büyük potansiyeli avantaja çevirmeye ve Türkiye’ye daha çok yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.