Sabiha TOPRAK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ağustos ayı meclis toplantısına katıldı. Türkiye’nin teknoloji alanında Togg benzeri yatırıma ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Bakan Kacır, “Kocaeli’nde bulunan firmalarımız ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk” dedi. Toplantıya Kacır’ın yanı sıra Vali Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Sadettin Hülagü, Cemil Yaman, Veysel Tipioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus ve iş insanları katıldı.
Otomotiv ihracatının %25’ini Kocaeli gerçekleştirdi
Organize sanayi bölgelerine ilave olarak iki endüstri bölgesini son 20 yılda Kocaeli’ne kazandırdıklarını vurgulayan Kacır, “Sektörel tarafta özellikle otomotiv sektöründe Kocaeli öncü şehrimiz. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin gerçekleştirdiği 30 milyar dolara yakın otomotiv ihracatının yüzde 25’ini tek başına Kocaeli gerçekleştirdi. Bütün bu istatistikler, bu rakamlar önümüzdeki dönemde de politikalarımızda Kocaeli’nin oynayacağı öncü role işaret ediyor. Bizler hem Kocaeli’nde dikkatli planlamalar yaparak ihtiyaç duyulan ilave sanayi alanlarının oluşturmak hem bu bölgedeki sanayinin biraz daha bölge dışına makul bir planla taşınmasını transferini sağlamak. Esasen de bölge sanayinin yüksek katma değer atılımını hızlandırmak için çabalarımızı gerçekleştireceğiz.”
Türkiye’nin teknoloji alanında Togg benzeri yatırıma ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Bakan Kacır, “Bu anlamda Kocaeli’nde bulunan firmalarımız ile bakanlıkta gerçekleştirdiğimiz çalışmaları çok detaylı olarak paylaşmış olduk” dedi.
Yabancı sermaye istihdama katkı sunar
KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da nüfusa oranla çalışan sayısının daha yüksek seviyelerde olması gerektiğini belirterek, “Bu nedenle, iş gücüne katılım oranının arttırılmasını, bunun için de özellikle genç ve kadın istihdamının arttırılması için gerekli teşvik ve sosyal politika mekanizmalarının aktif olarak çalıştırılmasını ve bu yönde düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin en kısa sürede 2004-2005’teki reformları tekrarlayarak, AB başta olmak üzere tüm dünyadan tekrar yatırım çekmesi gerektiğini ifade eden Zeytinoğlu, “Yabancı sermaye, istihdama da katkı sunacaktır. İşsizliği düşürmek için yabancı sermaye girişini çok önemsiyoruz. Zira bunu kendi kaynaklarımız ile düşürmemiz zor olacak” yorumunu yaptı. Tüm sektörlerde eleman bulamama sorununun kronik bir şekilde devam ettiğine işaret eden KSO Başkanı, imalatta çalışmaya ilgisi azalan gençlerin daha çok beyaz yaka işleri tercih ettiklerini kaydetti. Eleman sorunu konusunda somut adımlar atılmasını isteyen Zeytinoğlu, “Mesleki eğitime ayrılan kaynağın arttırılmasını talep ediyoruz” dedi.
“Vize serbestisinde 6 kriter için somut adım atılmalı”
Son dönemde iş dünyasının önemli sorunları arasında yer alan Schengen vizesine de değinen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Normalde vize başvuru ücreti 80 Euro olmasına rağmen ‘VIP müracaat’ sistemi üzerinden vize başvuruları için 300 Euro’dan başlayan rakamlar talep ediliyor. Bu da ciddi maliyet artışına yol açıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın AB üyeliğini hedef olarak koyduğu bu dönemde vize serbestisi sürecindeki 6 kriterin bir an önce tamamlanması için somut adımların atılması ve vize sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz” görüşünü dile getirdi.
“Sanayi odaları bünyesinde sicil kaydı oluşturulmalı”
Sicil kayıtlarının ticaret odalarında bulunması nedeniyle sanayi odalarının hem munzam aidat hem de yıllık aidat geliri yönünden büyük kayba uğradığını belirten Ayhan Zeytinoğlu, “Biz ise 10 firma hariç tüm üyelerin aidatlarını paylaşıyoruz. Bu sebeple 12 sanayi odası bünyesinde de ticaret sicillerinin oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.