Hüseyin GÖKÇE
Ticaret Bakanlığı, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliğe uyum sağlanması amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Değişiklikle birlikte son dönemlerin tartışmalı konularından olan stokçuluk ve fahiş fiyat artışlarıyla ilgili uygulanan para cezalarının geometrik artışa bağlandı.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, idari para cezalarının uygulanmasında Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından ceza tutarı belirlenirken dikkate alınacak hususlar yeniden belirlendi.
Her eylem için ayrı ceza
Yönetmeliğin ilgili maddesine eklenen bir fıkra ile fahiş fiyat ve stokçuluğa yönelik uygulanan idari para cezalarının, her suç için ayrı ayrı tatbik edilmesi ve bunun geometrik şekilde artırılmasının öne açıldı. İdari para cezalarının verilmesini gerektirir aykırılığın bir takvim yılı içinde tekrarı hâlinde, her bir tekrar için bir önceki cezanın iki katı idari para cezası uygulanacak.
Örneğin cezası 3 bin lira olan bir suç, aynı yıl içinde 4 kez işlenirse, sırasıyla 6 bin, 12 bin ve 24 bin liralık ceza kesilecek. Başka bir ifade ile 4 kez bu fiili işleyen kişi toplamda 45 bin liralık idari para cezası ödemiş olacak.
Yapılan değişiklik neler getiriyor?
Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nin 15. maddesinde yapılan değişiklik ve eklenen fıkra şöyle:
ESKİ (5) İdari para cezasının belirlenmesinde; işlenen fiilin ağırlığı ve haksızlık içeriği, işletmenin türü, büyüklüğü ve bulunduğu sektör, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetinden sağlanan menfaat ile daha önce aynı konuda idari para cezası uygulanıp uygulanmadığı gibi hususlar dikkate alınır.
YENİ (5) İdari para cezalarının uygulanmasında Kurul tarafından ceza tutarı belirlenirken, işlenen kabahatin haksızlık içeriği, tekrarı ve sayısı, kabahat dolayısıyla elde edilen menfaatin ve neden olunan zararın büyüklüğü ile failin kusuru ve ekonomik durumu gibi hususlar dikkate alınır.”
EKLENEN HÜKÜM (6) İdari para cezalarının verilmesini gerektirir aykırılığın bir takvim yılı içinde tekrarı hâlinde, her bir tekrar için bir önceki cezanın iki katı idari para cezası uygulanır.” 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılarak, fahiş fiyat ve stokçuluk suçları kanun metnine eklenmişti. Yönetmeliğin bu hükmünde yapılan değişiklikle stokçuluk ve fahiş fiyat kelimelerinin metinden çıkarılması, tamamen teknik bir düzenleme.