İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve UN Global Compact Türkiye tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Finans Forumu’nun 10’uncusunu Borsa İstanbul’da gerçekleştirdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, etkinlikteki konuşmasında sürecin dönüşüm, ikiz dönüşüm ve gelinen noktada üçüz dönüşüm olarak devam ettiğini kaydetti.
Gönül, şu görüşleri paylaştı: “Dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve toplumsal etki artık günümüzde birbirinden ayrılmayan üç unsur olarak karşımıza çıkıyor. Karşımıza çıkan diğer birçok önemli konuysa toplumsal etki. Sürdürülebilirlikle birlikte şunu görüyoruz ki; ne yaparsanız yapın dijitalleşme, sürdürülebilirlik, toplumsal etkiye ve toplumsal pozitif etkiye dayanmazsa bir bacağı eksik kalıyor. Bu nedenle artık üçüz dönüşümün çağına girdik, çok hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Bu açıdan baktığımızda kendi sektörümüzle ilgili olarak en önemli konumuzun bu işin finanse edilmesi olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Finanse edemediğimiz zaman bu üç unsur da maalesef eksik kalıyor.”
“Tarihi fırsatlar var”
SKD Türkiye Başkanı Ediz Günsel de dönüşüm sürecinde, Türkiye’de sürdürülebilir finans alanında pek çok önemli adım atıldığını bildirerek, özellikle son 10 yılda Türkiye’de ilk yeşil tahvil ihracından yenilenebilir enerji projelerine sağlanan finansmana, dijitalleşme araçlarının entegrasyonuna kadar dikkate değer gelişmeler yaşandığını anlattı. Günsel, etkinliğin temasının, dijitalleşme, karbonsuzlaşma ve sosyal etkiden oluşan üç kritik dönüşüm alanına işaret ettiğini dile getirdi. Türkiye’nin yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda ciddi bir finansman ihtiyacına sahip olduğunu belirten Günsel, “Bu hedefler, Türkiye’nin sürdürülebilir finans gündeminde kritik bir rol oynarken, yalnızca kamu politikaları değil, özel sektör ve finans kuruluşlarının yenilikçi çözümleriyle de destekleniyor. Üçüz dönüşümün başladığı bu dönemde yeni bir ekonomik yapıya geçiyoruz. Bu ülkemize ve iş dünyamıza riskler getirdiği gibi birçok fırsatlar da sunuyor. Bunlar iyi yönetilirse, ülkemiz ve iş dünyamız için bu geçiş döneminin tarihi bir fırsat olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
“Finansman hayati önemde”
UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü de dönüşümleri bir bütün olarak ele alan üçüz dönüşümün, ekonomik büyümeyi desteklerken aynı zamanda toplumların daha adil ve sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmasına katkıda bulunduğunu dile getirdi. Dördüncü, şunları söyledi: “Üçüz dönüşümün hayata geçirilebilmesi için gerekli kaynakların sağlanması ve yeni ekonomik modellerin geliştirilmesinde finansman hayati öneme sahip. Yeşil tahviller, sürdürülebilir enerji projelerine yapılan yatırımlar ve enerji dönüşümünün finansmanı Türkiye’nin net sıfır hedefine ulaşmasında büyük rol oynayacak.”
“Yeşil Ve Sürdürülebilir Borçlanma Araçları Ve Kira Sertifikası Rehberi”
Sürdürülebilirlik çalışmalarının mutlaka finanse edilmesi ve nasıl finanse edileceği, finansın yeterli gelip gelmeyeceği, yarına etkisinin ilişkisinin oldukça detaylı bir şekilde konuşulduğunu belirten Gönül, şunları söyledi: “Ülkemizde de gereken önemin verildiğini görüyoruz. Biz de SPK olarak ülkemizin ilk ve tek Yeşil Ve Sürdürülebilir Borçlanma Araçları Ve Kira Sertifikası Rehberi hazırladık. Rehberle birlikte, Yeşil Borçlanma Araçları, Sürdürülebilir Borçlanma Araçları, Yeşil Kira Sertifikası ve Sürdürülebilir Kira Sertifikaları şu anda zaten kullanılıyor. Bu ihraçların uluslararası finansal piyasalardaki en iyi uygulamalar ve standartlara uyumlu bir şekilde yürütülmesi çalışmalarımız devam ediyor.”