CANAN SAKARYA/ANKARA
Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Salim Arda Ermut, TVF’nin 2023 yılı denetim raporlarının görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin, martta vadesi dolacak 2 yıl vadeli sendikasyon kredisinin yenilenmesine ilişkin sorusunu yanıtladı. Fonun borçlanma programının yatırım ihtiyaçlarına ve nakit akışına göre şekillendiğini kaydeden Ermut, “Söz konusu refinansman işleminin de genel işletme sermayesi ve kurumsal amaçlarla projeyle ilgili yatırım gereksinimleri amacıyla temin edilmesi planlanmaktadır. İlave olarak Türkiye Varlık Fonu bugüne kadar yürütmüş olduğu işlemlerin hiçbirinde ve uhdesinde kurumlarının teminat gösterilmesi veya herhangi bir varlığın üzerine ipotek tesis edilmesi suretiyle borçlanma veya başkaca bir işlem gerçekleştirilmemiştir.” dedi.
Uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirdikleri başarılı işlemler neticesinde Hazine garantisinin olmamasının planlandığını ifade eden Ermut, “Bu da sermaye piyasalarının TVF’ye güvenini gösteriyor. Bizim bütün finansman faaliyetlerimiz arasında zaten Hazine garantisi olan tek finansman buydu. Bunun da yenilenmesini yaparken biz peyderpey onu da azalttık. İlk 1,2 milyar dolar gibiydi, 790 milyon Euro’ya düşürmüştük o zamanki finansman şartlarının ideal olması sebebiyle nakit ihtiyacımız daha da azalmıştı. Biz şimdi yenilerken artık bunda da Hazine garantisinin olmaması şartıyla masaya oturacağız.” dedi.
Gayrimenkullerden 1,07 milyar lira kira geliri
TVF Genel Müdürü Ermut, gayrimenkullere ilişkin soruları yanıtlarken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teşvikli turizm tesisi bulunan arazilerden oluşan 46 gayrimenkulün bulunduğunu söyledi. Bu gayrimenkullerin TVF tarafından devralındığını kaydeden Ermut, gayrimenkullerden, 2024 yılında 321 milyon lira, 2017-2024 yılları arasında ise 1 milyar 77 milyon lira toplam kira geliri elde edildiğini kaydetti.
Balıkesir’de altın üretimi 2026’da başlayacak
Maden ve petrokimya yatırımlarına ilişkin soruları yanıtlayan TVF Genel Müdürü Ermut, Balıkesir’deki altın madeni projelerinde 2026 yılı içinde üretime başlamayı hedeflediklerini açıkladı. Milletvekillerinin “Bu projelerde bir gecikme mi var?“ sorusunu Ermut, şöyle yanıtladı: “ Şu anda petrokimya projemize stratejik ortak olabilecek uluslararası firmalarla görüşmeler devam etmektedir. Burada kritik nokta şu; bu aynı zamanda çok büyük bir yatırım ve “field stock advance” dediğimiz petrol üretici ülkelerden olan tedarik güvenliği ciddi önem taşımakta. Dolayısıyla, ülkemizin siyasi ilişkilerinin hâlihazırdaki güncel durumları da ilgili ülkelerle ciddi önem taşımakta. Biz bunların güncellemesine göre de ilgili ülkelerin hem fonları hem de bunla ilgili şirketlerle temastayız. En ideal zamanı oluşturduğumuzda harekete geçmek istiyoruz. Buradaki stratejimiz, mümkün olduğu kadar ülkemizde yatırım maliyetini azaltarak ilgili stratejik farklardan finansmanın sağlanarak hem onun uzmanlık “know how” transferi hem de finansmanın sağlanması noktasında bunun yurt dışından bir yatırım olarak sağlanması. Türkiye’den bizim sadece sınırlı bir ortaklıkla, maksimum katma değeri ortak sağlamamız yönünde bir strateji güdüyoruz. Dolayısıyla, biraz da bununla ilgili zaman alma süreci var ama projemiz hazır, ilgili ortaklarla görüşüyoruz. Uluslararası konjonktürün de izin verdiği en iyi zamanda bunu hemen hareket geçirecek, anahtarı çevirecek durumdayız.”
Resul Kurt: Varlık Fonu, ekonomik güvencedir
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan AK Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, Türkiye Varlık Fonu’nun faaliyetleri ve stratejik önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Denetim süreçlerine dikkat çeken Kurt, Türkiye ekonomisinin büyümesi ve krizlere karşı güvence oluşturulmasında Varlık Fonu’nun hayati bir rol üstlendiğini vurguladı. 2016 yılında kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun, ekonomik büyüme ve finansal istikrara katkı sunduğunu ifade eden Kurt, fonun uluslararası arenada Türkiye’nin prestijini artırdığını ve stratejik sektörlere yatırımları desteklediğini söyledi. Dünya genelinde 70’i aşkın ülkede 150’den fazla varlık fonunun bulunduğunu belirten Kurt, Türkiye Varlık Fonu, Cumhuriyetimizin yatırım kolu olarak bu ihtiyaçtan doğduğunu ifade etti.
Dünya genelinde 70’i aşkın ülkede 150’yi aşkın varlık fonu bulunduğunu kaydeden Resul Kurt, “Bunlar hisse senetleri, tahviller, gayrimenkuller, özel sermaye gibi farklı varlıklara yatırım yaparlar. Yenilenebilir enerji, teknoloji, sağlık gibi geleceği şekillendiren stratejik sektörlere de odaklanırlar. Türkiye Varlık Fonu Türkiye Cumhuriyeti’nin yatırım kolu olarak dizayn edilmiştir, ortaya çıkış nedeni de bu konudaki ihtiyaçtır.” diye konuştu.