FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA
TMMÖB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, yaptığı açıklama ile sahte ve kaçak içkinin turizme olası yansımalarını el aldı. Son günlerde sahte ve kaçak içki kullanımı dolayısı ile ölümlerin artığına dikkat çekilen açıklamada, sorununun, toplum sağlığını tehdit eden ve her yıl birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine ve görme kaybı yaşamasına neden olduğu belirtildi.
Resmi verilere göre, yalnızca 2023 yılında Türkiye genelinde sahte alkol tüketimine bağlı olarak 216 kişi hayatını kaybettiği, yüzlercesinin de sağlık sorunları yaşadığını belirtildiği açıklamada, “İstanbul Valiliğin yapmış olduğu açıklamada 01.11.2024 tarihinden günümüze kadar sahte alkol kullanımına bağlı olarak, 77 kişi zehirlenmiş ve bunlardan 37’si hayatını kaybetmiş, 17 kişinin tedavisi devam ederken, 23 kişi ise taburcu edilmiştir. Bu tür vakalar, özellikle ekonomik kriz dönemlerinde artış göstermekte, vatandaşların daha ucuz ancak yasa dışı yollarla üretilmiş alkollere yöneldiği görülmektedir.” denildi.
“Turizme ağır sonuçları olabilir”
Turizmin başkenti Antalya’ya 2024 yılında 16 milyondan fazla turist geldiğinin kaydedildiği açıklamada, kentte ciddi bir alkol tüketimi olduğu, turizm tesislerinde gerçekleşebilecek sahte alkol kaynaklı bir ölümün sonuçlarının ağır olacağı vurgulandı. Sorunun temel nedenleri ve çözüm önerilerine yer verilen açıklamada, “Türkiye’de alkollü içeceklere uygulanan yüksek vergiler, bazı vatandaşları sahte ürünlere yönlendirmektedir. Yasa dışı üretim ve satışın önüne geçilmesi için daha etkin denetim ve yaptırımlar gereklidir. Vatandaşların sahte ürünlerin sağlık üzerindeki yıkıcı etkileri konusunda bilinç düzeyi artırılmalıdır. Kaçak yollarla üretilen alkol, genellikle metil alkol gibi son derece toksik maddeler içermekte, bu da görme kaybı, organ yetmezliği ve ölüme yol açabilmektedir. Metil alkol vücutta enzimler tarafından toksik olan ‘formaldehit’ (Kötü kokulu renksiz zehirli bir kimyasal) maddesine dönüşür. Formaldehit son derece toksik (zehir) ve zararlı bir maddedir. Tüm organ ve dokulara istenmeyen etkileri vardır ve göze toksik etkide bulunarak körlüğe neden olabilir. Formaldehit daha sonra enzimler vasıtasıyla ‘formik asit’e donüşür. Bu da kan pH’ında düşme ve asit iyonlarının artmasına ve sonuçta vücutta istenmeyen bir dizi bozukluklara neden olarak ölüme yol açabilir. Özellikle yılbaşı ve diğer özel dönemlerde bu tür ürünlerin tüketiminde ciddi bir artış yaşanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Sahte ve kaçak alkol ile mücadele için çözüm önerilerinin de yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Denetimler artırılmalı. Üretim ve satış noktaları daha sık ve etkin şekilde denetlenmesi gereklidir. Bilinçlendirme kampanyaları başlatılmalı. Sahte alkolün zararlarını anlatan kamu spotları, eğitim programları ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Erişilebilir fiyat politikaları uygulanmalı. Tüketicilerin yasal ve güvenilir ürünlere daha kolay erişimini sağlamak için fiyat politikalarında düzenlemeler yapılmalıdır. Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak, insan sağlığını korumak ve bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmek adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye kararlıyız. Kaçak ve sahte alkolle mücadele, yalnızca devlet kurumlarının değil, aynı zamanda toplumun her bir bireyinin sorumluluğudur. Hep birlikte hareket ederek, daha güvenli ve sağlıklı bir toplum inşa edebiliriz.”