Mehmet KAYA
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, Ramazan’da tüketimi artan bazı ürünler dahil, temel gıda ürünlerine talebin yüzde 30 arttığını duyurdu. Çevikoğlu, bu ay içinde 100 milyar TL’nin üzerinde e-ticaret satışı beklediklerini vurgularken, deprem bölgesine yönelik Ramazan Kolisi bağışlarında da büyük artış beklediklerini bildirdi.
Ramazana özgü ürünlere yurt dışından sipariş artıyor
Hakan Çevikoğlu, vatandaşların Ramazan alışverişini de e-ticaret yoluyla yapmaya alıştığını vurgulayarak, “23 Mart’ta başlayacak Ramazan ayı için de insanımız alışverişlerine başladı. Ancak bu ayın içerisinde gıda dışında da büyük hareketlilik yaşanıyor. İnsanlar iftarı veya sahuru beklerken her türlü alışverişi yapabiliyor. Bu yıl Pttavm.com olarak belli ürünlerde yüzde 30’lara yakın talep artışları görüyoruz. Ramazan ayında internetten yapılan kartlı ödemelerin 100 milyar liraları geçmesini bekliyoruz” dedi.
Bu yıla özel olarak deprem bölgesine yönelik Ramazan Kolisi siparişlerinde de yoğun artış beklediklerini kaydeden Çevikoğlu, fiyatları uygun seviyelerde tutmak için çaba harcadıklarını söyledi. Deprem bölgesine bağışları önemsediklerini vurgulayan Çevikoğlu, “Bu kolilerimiz deprem bölgelerine de bir süredir ulaştırılıyor. Önümüzdeki günlerde deprem bölgesine ciddi sayıda Ramazan kolisi bağışı olmasını bekliyoruz. Hiçbir ticari kaygı gütmeksizin vatandaşımızın bağışladığı bu kolileri bölgeye göndermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Ramazana özgü ürünlere yurt dışından talebin de arttığını bildiren Hakan Çevikoğlu, Türk kahvesi, leblebi, semaver, kayısı vb. ürünlere talep artışı olduğunu anlattı. Bu dönemde hurma, güllaç, şekerpare, bakliyat, un, şeker, kuruyemişin öne çıktığını, firma olarak da kamu şirketleri olan Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifl eri ürünlerinin satışlarının ivmelendiğini anlattı.
Alışveriş saatleri sahura uzadı
Hakan Çevikoğlu, Ramazan ayında alışveriş saatlerinde de kaymalar gözlendiğini vurgulayarak, “Akşam 22.00 ile sahur arasında artan bir trafik görüyoruz. Bu saatler arasındaki alışverişler genelde elektronik, kozmetik, giyim, aksesuar gibi ürünler oluyor. Bakliyat, kuruyemiş gibi gıda alışverişlerinin biraz daha erken saatlerde yapıldığını söylemek yanlış olmaz” dedi.