Yerli otomotiv sanayisini destekleme ve cari açıkla mücadele kapsamında son dönemde hayata geçirilen ÖTV istisnası düzenlemelerinin, gelecek dönemde yerli araç pazar payına olumlu yansıması bekleniyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile engelli araçlarına uygulanan ÖTV istisnası için yüzde 40 yerlilik şartı getirildi. Bu istisna kapsamında alınan araçlar için elde tutma süresi de 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı. Bakanlık yetkilileri, kararın, yerli sanayiyi destekleme ve cari açıkla mücadele amacıyla alındığını bildirdi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, vergi teşvikinin, otomotiv gibi lokomotif bir sektörde yerlileştirmeye katkı vermesinden tüm ülkenin kazançlı çıkacağını söyledi.
Avdagiç, “Bu düzenleme, yerli imalat sanayisi ürünlerinin kullanımına yönelik etkin bir teşvik sistemi için de başlangıç olmalıdır. ‘ÖTV muaf araç’ uygulamasının yüzde 40 yerli otomobillerle sınırlandırılması katma değer, ihracat ve küresel rekabet gücü olarak ülkemiz insanına geri dönecektir. Yerlilik oranının artması, yüksek teknoloji yatırımlarına ve markalaşmaya da olumlu yansıyacaktır.” dedi.
Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle engelli vatandaşlar, Togg, Toyota, Hyundai, Fiat, Renault olmak üzere 5 farklı markanın 10 modelini tercih edebilecek.
Resmi Gazete’de Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, 2024’te 1 milyon 591 bin 200 lira olan ÖTV istisnası tutarı, 1 Ocak’tan itibaren 2 milyon 290 bin 200 liraya yükseltildi.
Otomotiv Sanayii Derneği verilerine göre, 2024’ün ocak-kasım döneminde otomobil satışlarında yerli araç payı yüzde 30 olarak gerçekleşmişti. Sektör temsilcileri, bu düzenlemeyle otomotiv pazarında yerlilik oranının artmasını bekliyor.