FİKRİ CİNOKUR /ANTALYA
Antalya Emlakçılar ve Oto Galericiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, asgari ücretin açıklanmasıyla yeni yılla birlikte zamların artacağı gerekçesiyle ev sahiplerinin, kiralık evlerin fiyatlarını ilan sitelerinden kaldırıp fiyatları yükselterek yeniden yayınlamaya başladığını bildirdi. Bu konuda çok sayıda şikayet geldiğini anlatan Çağlar, kira fiyatlarının artmasında fırsatçılık yapanların ev sahipleri olduğunu öne sürdü. Çağlar, şunları kaydetti: “Emlak danışmanı kendi kafasına göre eve fiyat belirleyemez, bu tamamen ev sahibinin talebi doğrultusunda gerçekleşir. Gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda fiyatlar artıyor. Emlakçılar fiyat artışlarında haksız yere suçlanıyor. Kira fiyatlarının artmasının tek sebebi emlak danışmanları değildir. Ev sahiplerinin, asgari ücrete bağlı olarak konut fiyatlarını artırması eleştirilmelidir. Emlak danışmanları yalnızca gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda fiyat değişiklikleri yapabilir. Bu noktada emlakçılar günah keçisi yapılmamalıdır.”
TÜFE üzerinde zam yapılıyor
Ev sahiplerinin kira zamlarını TÜFE oranının üzerinde yaptığına dikkat çeken Çağlar, “Temmuz 2024’ten itibaren kira sınırının kaldırılmasıyla birlikte ev sahipleri en az yüzde 30 oranında zam yaptı. Bu oran, asgari ücretle geçinen bir ailenin ödeyemeyeceği seviyelere ulaşmıştır. Bu artışların durdurulması için ilgili tüm kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve müteahhitler bir an önce sorumluluk almalıdır. Herkes taşın altına elini koymalıdır.” dedi.
“Atıl durumdaki dükkanlar meskene çevrilsin”
Antalya’daki kira sorununa ilişkin çözüm önerilerini de sıralayan Çağlar, şunları kaydetti: “Ticari olarak inşa edilen ancak kullanılmayan ofisler, prosedürler basitleştirilerek konuta dönüştürülmelidir. Ayrıca sokak aralarında atıl durumda bulunan dükkanlar da meskene çevrilebilmelidir. Bunun yanı sıra orta ve uzun vadede kentsel dönüşüm projelerinin daha yaygın hale getirilmesi gerekmektedir. Sosyal yardımlaşma vakıfları dar gelirli vatandaşlara kira desteği vermeli. Kira fiyatlarının önlenemez bir noktaya gelmemesi için artışlar en az 2 yıl durdurulmalıdır. Aksi takdirde bu sorunun sonuçları herkes için daha büyük problemlere yol açabilir. Çözüm için vakit kaybetmeden somut adımlar atılmalıdır.”