Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli Hatay’da depremlerden etkilenen Hatay’da incelemelerde bulundu. Ardından iki lider ve bakanlar, Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne geçti. Erdoğan, burada kanaat önderleri ve muhtarlarla toplantı yaptı. Toplantının ardından konuşan Erdoğan, bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak ve depremin ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için daha önce 250 milyar lira olarak açıklanan KGF desteğinin 350 milyar liraya yükseltildiğini açıkladı.
Deprem bölgesinde, toplam 199 bin 739 bağımsız bölümden oluşan konutların yapımına başlanacağını açıklayan Erdoğan şunları söyledi:
“Tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki 71 binin üzerinde bağımsız birimin enkazı kaldırıldı. Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 118 bin binadaki 412 bin bağımsız birim tahliye edildi. Deprem bölgesinde 8-9 bin binadaki 3 milyon 108 bin bağımsız bölümün az hasarlı veya hasarsız olduğu belirlendi.
Asgari bir yıl içinde bitirmeyi planladığımız konutların yapımına yakında başlayacağız. Güçlendirme diye bir mantıkla asla bu bölgede inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Bilim adamları ve uzmanlarımızla birlikle yerel yöneticilerin görüşlerini de alıyoruz. Mart ayında Hatay’da 40 bin 426, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Adıyaman’da 25 bin 882, Gaziantep’te 18 bin 544, Malatya’da 44 bin 770, Osmaniye’de 9 bin 550, Diyarbakır’da 6 bin, Şanlıurfa’da 3 bin, Elazığ’da 3 bin 750, Adana’da 2 bin 500, Kilis’te ise 250 konutun inşasına başlanacak.”
Geçici olarak yapılan koneyne sayısının 200 bine çıkarılacağını da ifade eden Erdoğan, halen 1 milyon 600 bin kişin barınma sorununu çözdüklerini aktardı.
“20 bin vatandaş istihdam edilecek”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgeye yönelik açıkladığı yeni kararlardan bazıları şunlar:
■ OHAL bölgesindeki trafik sigortası poliçeleri prim ödemelerini kolaylaştırıyor, zamanında yenilenemeyen projelere yenileme imkanı sağlıyoruz.
■ Bankacılık sisteminin işler durumda tutulması için bankalara gereken ikazlar yapılmıştır. Ertelenen tüketici ve taşıt kredilerinde vade sınırları dikkate alınmayacak.
■ Kredi borçları otomatik olarak 6 ay erteleniyor.
■ 150 bin esnafımızın Halk Bankası’ndan kullandıkları kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Çiftçilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’den kullandıkları kredilerini bir yıl süreyle tehir etme imkanı getirdik. 152 belediyemizin İller Bankası’na olan kredilerini erteledik.
■ Hayvancılık desteği ödemelerini deprem bölgesinde illerindeki çiftçilerimiz için şubat sonunda yapacağız. Ayrıca 1,5 milyar lira yem desteği vereceğiz. Besicilerimizin ve yetiştiricilerimizin kayıplarını da aynı şekilde telafi edeceğiz. Bu illerimizdeki 12 bin arıcımızın acil şeker ihtiyacını da hemen karşılayacağız.
■ Türkiye İş Kurumumuzun toplum yararına çalışma projesi kapsamında 20 bin vatandaşımızın hızla istihdamını temin ediyoruz. Bu illerimizdeki vergi mükellefl erimizin maliyeye olan yükümlülüklerini 31 Temmuz’a kadar erteledik.
■ Motorlu taşıtlar mükellefl eri de bu ötelemelerden yararlanacaktır. Mükellefl erin mart, mayıs ve temmuz ayı taksitlerini ağustos, ekim ve aralık aylarına erteliyoruz.
■ Şirketlerin pay değerlerindeki olağanüstü olumsuz gelişmelere etkin müdahaleyi SPK mevzuatındaki sınırlayıcı hükümlerin dışına çıkardık.”
Hatay’ı ihya edeceğiz
Hatay’ın demografik yapısının korunacağına da değinen Erdoğan, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘şahsi meselemdir’ diyerek ülkemize katılmasının altyapısını Hatay farklı birikimleri yaşatan şehrimizdir. Hatay’ı tüm renkleriyle yeniden ihya edeceğiz. Hatay Meclis binamız başta olmak üzere yıkılan medeniyet değerlerimizi aslına uygun şekilde tekrar yapacak, zarar görenleri restore edeceğiz” dedi.
Erdoğan, Blinken’le havaalanında görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı kabul etti. Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Salonu’ndaki kabul, basına kapalı gerçekleştirildi. Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff ry Flake de yer aldı. Kısa süren görüşmenin ardından Erdoğan, deprem bölgesine hareket etti.