Hüseyin GÖKÇE
Türkiye genelindeki 26 kalkınma ajansı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planları hazırlık çalışmalarına başladı. Depremin etkilediği 11 ildeki 4 kalkınma ajansı ise yaşandığı andan itibaren AFAD koordinasyonuyla depreme odaklanırken, önümüzdeki sürece yönelik olarak Acil Durum Eylem Planı ve Deprem Sonrası İhya Bölgesel Kalkınma Programı başlıklarıyla ayrı bir program uygulayacak. Bu programın temellerini ise Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve her yıl yinelenen sosyoekonomik gelişmişlik endeksi verileri esas alınacak. Kalkınma politikalarının ulusal düzeyde koordinasyonu yürüten Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planları hazırlığını sürdürüyor.
Bu kapsamda, Türkiye genelindeki 26 kalkınma ajansı, bölgelerinin ekonomik ve sosyal kalkınma perspektifl erini ve önceliklerini ortaya koyan Bölgesel Kalkınma Programlarını hazırlayacak. Bu program hazırlıkları yanı sıra deprem illerinde olağan toplumsal hayata dönüş ve rehabilitasyon faaliyetlerinin desteklenmesi, ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılması ve bölgedeki göçün önlenmesi amacıyla da özel çalışmalar yürütülüyor. Afetlere hazırlık ve dayanıklılık deprem bölgesindeki 11 ilde değil Türkiye genelindeki bütün illeri kapsayacak şekilde tüm bölgelerin planlarında yer alacak.
11 ile yönelik faaliyetlere yer verilecek
2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve Bölge Planları’nda, deprem sonrası ihya faaliyetlerine yönelik temel yaklaşım ve öncelikler ile bu alanda yapılması gereken faaliyetler yer alacak. Deprem illerine yönelik ise ayrıca Acil Durum Eylem Planı ve deprem sonrası ekonomik ve sosyal toparlanma faaliyetlerini içeren Deprem Sonrası İhya Bölgesel Kalkınma Programı oluşturulacak. Bu programlarda, 11 ile yönelik bölgesel kalkınma amaçlı kullanılacak ulusal ve uluslararası kaynaklar, ekonomik canlanma, rehabilitasyon, planlama ve kurumsal kapasite gelişimi gibi toparlanmayı sağlayacak proje ve faaliyetlere yer verilecek. Söz konusu projelerin hayata geçirilmesi için ulusal kaynaklar yanı sıra uluslararası projelerden ve yeni uluslararası fon kaynaklarından ilave finansman bulma çalışmaları ise hâlen devam ediyor.
Deprem illerinin yer aldığı kalkınma ajansları
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye), İpekyolu Kalkınma Ajansı (Gaziantep, Adıyaman ve Kilis), Karacadağ Kalkınma Ajansı (Diyarbakır ve Şanlıurfa), Fırat Kalkınma Ajansı (Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli) ve Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (Adana ve Mersin)