İSO Türkiye İmalat PMI, faaliyet koşullarının imalat sektörü genelinde yatay seyrettiğine işaret etti. Manşet PMI şubat ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 50,1 düzeyinde gerçekleşti. Takip edilen 10 sektörden, depremin etkisiyle şubat ayında sadece bir sektör üretimini artırabildi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), şubatta bir önceki aya göre değişmeyerek 50,1 düzeyinde gerçekleşti. Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, manşet PMI, şubatta bir önceki aya göre değişmeyerek 50,1 düzeyinde gerçekleşti ve faaliyet koşullarının imalat sektörü genelinde yatay seyrettiğine işaret etti. Bununla birlikte, manşet endeksin eşik değer 50’nin üzerinde kalmasında tedarikçilerin teslimat sürelerindeki belirgin artış etkili oldu.
Depremin girdi temini ve teslimatında yol açtığı zorluklar nedeniyle tedarikçilerin teslimat sürelerinde son 10 ayın en yüksek oranlı artışı kaydedildi.
Deprem, tedarik zincirleri üzerindeki etkilerinin yanı sıra bazı firmalarda operasyonları kesintiye uğratarak sektörde üretim hacminin azalmasına da yol açtı. Yine de söz konusu azalış, ılımlı düzeyde kaldı ve son bir yıllık dönemin ikinci en düşük oranında gerçekleşti.
Yeni siparişlerdeki yavaşlama da depreme bağlı olarak hız kazanırken, düşüş, son 16 ayın ikinci en ılımlı seviyesinde kaydedildi.
Geçen ay hem toplam yeni siparişlerde hem de yeni ihracat siparişlerinde ivme kaybı gözlendi. Üretim hatlarındaki duraksama ve ürün temininde yaşanan zorluklar, imalatçıların satın alma faaliyetlerini düşürmesine ve girdi stoklarının azalmasına neden oldu.
Arz ve üretim ile ilgili sorunlar, bazı firmaların sipariş gereksinimlerini karşılamak için mevcut stoklara yönelmesine yol açtı. Bunun sonucu olarak, nihai ürün stokları Aralık 2021’den bu yana en yüksek oranda azaldı.
Girdi fiyatları belirgin şekilde yükseldi
Ham madde maliyetleri ve ücret artışlarının yanı sıra döviz kuru gelişmeleri, girdi fiyatlarının şubat ayında da belirgin şekilde yükselmesine yol açtı.
Girdi fiyatları enflasyonu, ocak ayına göre çok az değişim gösterdi ve genel olarak seri ortalamasına yakın düzeyde gerçekleşti. Buna bağlı olarak, nihai ürün fiyatları da keskin şekilde arttı ancak söz konusu artış, 2022 yılı genelinde kaydedilen ortalamanın altında kaldı.
Yeni siparişlerini artıran sektör sayısı, ocak ayında 7 iken, şubatta 3’e geriledi. Diğer yandan, yeni ihracat siparişleri, başta makine ve metal ürünleri olmak üzere 4 sektörde genişleme kaydetti.
Deprem imalat sektörünü olumsuz etkiledi
Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Şubat ayındaki korkunç deprem, üretim hatları ve tedarik zincirleri başta olmak üzere Türk imalat sektörünü olumsuz etkiledi. Önümüzdeki aylarda depremden etkilenen bölgelerde ve sektör genelinde toparlanma belirtileri görmeyi ümit ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.