Canan SAKARYA
Çalışan 4 milyon 688 bin 945 emekliye bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ikramiye ödenmesini öngören kanun teklifi Meclis’te kabul edilmesinin ardından hızla Cumhurbaşkanı tarafından onaylayarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Emeklilere yılbaşından önce 5 bin lira tutarındaki ikramiyeleri ödenecek.
2023 yılı sonu itibariyle sona eren bazı düzenlemelerde süre uzatımı getiren düzenlemelerinde yer aldığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnasında 31 Aralık’ta sona eren süre 30 Haziran 2024’e kadar uzatılıyor. Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki şirketler, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 yıllarında enfl asyon düzeltmesi yapmayacaklar. İlk konut hariç olmak üzere Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi istisnası kaldırılıyor. KDV iadelerinde iade hakkının kısmen veya tamamen kaldırılması veya yeniden koyulması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor. Dövizden elde edilen faiz gelirleriyle borsadaki kazançlarına uygulanan vergi oranlarının yüzde 40’a kadar çıkarılması konusunda da kanunla Cumhurbaşkanı yetki alıyor.
Fahiş fiyat artırımına 10 kat ceza
Depremin yaşandığı yerlerde 31 Aralık 2025’e kadar fahiş fiyat tespit edilmesi halinde ceza tutarı 10 kat uygulanacak. 6 Şubat depremlerinden etkilenen Adana, Adıyaman, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Malatya, Mardin, Niğde, Osmaniye, Şanlıurfa ve Tunceli’de faaliyet gösteren seyahat acenteleri 2023 ve 2024 yıllarında Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne yıllık aidat ödemeyecekler.
Süre uzatımları
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar için gelir ve kurumlar vergisi açısından istisnanın uygulama süresi de 31 Aralık 2028’e kadar uzatılıyor. Sanayi sicil belgesine sahip mükellefl erin imalat sanayisinde veya Ar- Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunan mükelleflerce bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere ya da yatırım teşvik belgesi bulunan mükellefl erce bu belge kapsamında 31 Aralık 2023’e kadar edinilen yeni makine ve teçhizat için uygulanacak amortisman süresi, 31 Aralık 2024’e kadar uzatılıyor. Yap-işlet-devret modeli ile yapılacak projeler, sağlık tesislerine ilişkin projeler, eğitim öğretim tesislerine ilişkin projeleri üstlenenler ile ihale edilmesi ile görevlendirilenlere yatırım döneminde proje kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet alımlarına ilişkin KDV istisnanın süresi 31 Aralık 2028’e uzatılıyor,
Müteahhitlere fiyat farkı ödenecek
Müteahhitlere fiyat farkı ödenecek. İhalesi yapılan ve yürürlük tarihinde devam eden yapım işlerine ilişkin Türk lirası cinsinden sözleşmelerde, sözleşmenin 1 Ocak 2024 tarihinden sonra 31 Aralık 2024’e kadar gerçekleştirilen kısımları için fiyat farkı formülünde yer alan B katsayısı 1’e kadar artırılarak hesaplanabilecek.
Bu katsayı, Toplu Konut Kanunu kapsamındaki konut ve konutla birlikte ihaleye çıkılan yapım işlerinde 1.15’e kadar artırılabilecek. İhale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmayan sözleşmelerde, TÜİK tarafından aylık olarak yayımlanan yurt içi üretici fiyatı genel endeksinde ihale tarihinin içinde bulunduğu aydan uygulama ayına kadar gerçekleşen değişimin yüzde 15’ine kadar fiyat farkı hesaplanabilecek. Ek fiyat farkı ile süre uzatımı verilebilecek işleri, ek fiyat farkı hesaplama yöntemlerini, uygulama dönemini, başvuru sürelerini, süre uzatımına bağlı olarak yapılacak işlemler ile ek fiyat farkı ve süre uzatımına dair diğer konular dahil uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemede Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
KANUNDA YER ALAN DÜZENLEMELER
- Gerçek kişilerin; internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesna olacak.
- Yurt dışında verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların tamamının, elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirilerek, indirim oranı yüzde 50’den yüzde 80’e çıkarılıyor.
- Mükelleflerin, ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık işleri ile ilgili yaptıkları ve belgesini temin edemedikleri giderlerine karşılık hasılatın binde 5’ini aşmamak şartıyla hesaplanan tutarın indirim konusu yapılabilmesine yönelik düzenleme yürürlükten kaldırılıyor.
- Serbest bölgeye yapılan mal teslimleri, ihracat istisnası kapsamında olmayacak.
- Esnaf Ahilik Sandığı’nın uygulaması Aralık 2024’e ertelendi.
- 1 Ocak 2014 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.
- Dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret sermaye şirketleri aracılığıyla yapılan ihracatlarda imalatçıya, 1 Ocak 2023’ten itibaren elde edilen kazançlarına uygulanacak kurumlar vergisi oranında 5 puan indirim yapılacak.