Talip ÖZTÜRK
6 Şubat’ta yaşanan depremlerden etkilenen 11 ilden, Adıyaman, Kilis, Elazığ ve Malatya’da işgücü sorunu yaşanıyor. Dün açıklanan asgari ücreti değerlendiren bölgenin ticaret ve sanayi odası başkanları, asgari ücrete çalıştıracak kimse bulamadıklarından yakınıyor. İş dünyası temsilcileri deprem kentlerine özel teşvik ve desteklerle bölgelerinin işçi kesimi için cazibeli bölge olmasını talep ediyor.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu, depremden sonra barınma, sağlık ve eğitim sorunlarından dolayı işçilerin başka kentlere göç ettiğini söyledi. “OSB’lerde personel bulamıyoruz” diyen Torunoğlu, “Deprem bölgesinde devletin asgari ücrete ek destek olması gerekiyor aksi takdirde personelleri bölgede tutmak imkânsız hale geldi. Asgari ücretle bu insanları bölgede tutmamız çok zor. Şu an işletmelerimizde yüzde 30 kapasiteyle çalışıyoruz. İşin durma noktasına geldiği 2 şehirden biriyiz. 50 ile 100 bin arasında giden işçilerimiz var kalanlar da asgari ücretle çalışmak istemiyor” dedi.
“İşletmelere de destek verilmezse işten çıkarmalar kaçınılmaz olur”
Kilis ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı da asgari ücrete gelen zammın enfl asyona doğrudan etkileyeceğini dile getirdi. Celkanlı, alım gücünün rahatlatılmasına dikkat çekerek, “Asgari ücret isterseniz 20 bin lira olsun, alım gücünü koruyamadıktan sonra bunun da birkaç ay sonra bir şey değişmeyecek. Kilis’te işverenler çok sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Depremden yıkım anlamında çok etkilenmesek de yıkımın olduğu kentlerle olan ticari ilişkilerimizden dolayı ekonomik etkisi ilimize çok fazla oldu. Diğer kentler oranla göç de aldık. Konutta kira fiyatları ciddi oranda artış gösterdi. Esnafın kar marjı günden güne düşüyor. Gelen zam KOBİ ve esnafı zora sokacaktır. Bu yüzden işletmelerimize de destekler verilmesi gerekiyor. En başta konut kredisi sonrasında KOBİ ve esnafa yönelik düşük faizli kredi paketleri devreye alınmalı. Asgari ücrete gelen zamla, işletmelerin maliyetleri artacağından yakın zamanda işten çıkarmalar ve kepenk kapatmalar destekler verilmezse kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.
“Enflasyonu korumalıyız”
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan bölgeye destek verilmesi gerektiğini kaydetti. Alan, asgari ücret zammında işçi ve işverenin de düşünülmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin gayri safi milli gelirinin yüzde 50’sinin depremden etkilenen kentlere verilmesini isteyerek, şunları kaydetti: “Tarihte eşi, benzeri görülmemiş bir deprem atlattık. Devletimizin desteğiyle adeta küllerimizde doğuyoruz. Asgari ücrete gelen zam ülkemize hayırlı olsun. Bundan sonra yapmamız gereken enfl asyonu korumak.”
“İşveren payı, işçiye ödensin”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da kentlerinde işgücü kaybının yaşandığını dile getirdi. Sadıkoğlu, “Devlet, asgari ücrette işveren payını yeniden işçiye ödemeli. Ki bu sayede işçiyi kentlerimizde tutabilelim. Bu da en az 5 yıl süreyle verilmeli ki toparlanma süremiz de hızlanabilsin. Halihazırda işveren de çok sıkıntıda. Malatya’da 50 bin işgücü kaybının yalnızda yüzde 20’si geri döndü. Yeniden eski günlerimize kavuşabilmemiz için bu desteklerin verilmesi şart” ifadelerini kullandı.