Canan SAKARYA
Deprem bölgesinde üç ay boyunca istihdamın desteklenmesine yönelik olarak aktarılacak kaynağın büyüklüğü 12 milyar lira olarak hesaplandı. Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na bilgi veren İşkur Genel Müdür Yardımcısı Samet Güneş, afet bölgesinde halen sistemde 20 bin açık iş bulunduğunu belirterek, “Hala işçi arıyoruz, özellikle de imalat sektöründe 10 bin açık iş var, vatandaşlarımız başvursunlar, çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Samet Güneş, 2 Mart itibarıyla kısa çalışma başvurularını almaya ve ödemeleri yapmaya başladıklarını belirterek, OHAL’in sonuna kadar 250 bine yakın başvurunun gelmesini beklediklerini söyledi. Güneş, Türkiye İş Kurumu olarak, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan depremin maliyetine dönük bir hesaplama da yaptıklarını belirleterek, “3 ay boyunca kısa çalışma ödeneği, nakdî ücret desteği ödemesi yapılması 6 ay boyunca toplum yararına programların desteklenmesi ve hizmetin sürekliliğinin sağlanması için yapacağımız diğer giderlerin toplamda bize 12 milyarlık bir maliyetinin olacağını öngörüyoruz. Bu rakamın fon büyüklüğümüz açısından çok ciddi bir tutar olduğunu düşünmüyoruz, fon yeterince güçlü” dedi.
Teşvikler devam ediyor
Güneş, deprem bölgesindeki işgücünün korunması, bölgede istihdamın tekrar canlanması için 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun geçici 10’uncu maddesi kapsamında yürütülen teşviklerin devam ettiğini ve bunları yoğun bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini söyledi. Güneş, ”İşsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, nakdî ücret desteği, toplum yararına programlar, özel sektörde işe yerleştirme gibi faaliyetlerle 200 bin kişiye ulaştık, yılsonuna kadar 500 bine ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Toplum Yararına Programlar (TYP) çerçevesinde afet, acil durum ve salgın dönemlerinde kamusal hizmetlerin desteklenmesi maksadıyla işsiz vatandaşları 6 ay süreyle asgari ücret üzerinde bir tutarla desteklediklerini kaydeden Güneş, ilk aşamada TYP’de 28 bin 100 kişilik bir istihdam oluşturduklarını bu rakamı 50 bine çıkaracaklarını belirtti. Güneş, toplum yararına programlarda bir yaş sınırının bulunmadığını da belirtti.
Tekstil üretiminin yüzde 30’u deprem bölgesinde
İşkur Genel Müdür Yardımcısı Samet Güneş’in verdiği bilgiye göre; deprem bölgesinde 1 milyon 476 bini özel sektör, 328 bini kamu olmak üzere 1 milyon 805 bin kişi çalışıyordu. Türkiye’deki toplam çalışanların yaklaşık yüzde 9,7’si bölgede istihdam ediliyordu. Afet bölgesinde 205 bin 269’u özel sektör iş yeri ve 5 bin 575 ’i kamu iş yeri olmak üzere toplamda 210 bin iş yeri bulunuyordu. Güneş, “Türkiye ‘deki tekstil üretiminin ve istihdamının yüzde 30’unun, tarımsal istihdamın ise yüzde 16 sının deprem bölgesinde olduğunu kaydetti.