Merve YİĞİTCAN
Yeni kabinenin Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iş dünyası temaslarına aralıksız devam ediyor. Bakan Bolat, son olarak dün İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısına katıldı. Bakan yardımcıları ile toplantıya katılan Bakan Bolat, burada yaptığı açıklamalarda bakanlığın faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulunurken, güncel ekonomik konulara ilişkin de görüşlerini paylaştı.
Bakanlığı iş dünyasına çok iyi tanıtmak istiyoruz
Kendisi de uzun yıllar iş dünyasında yer alan Bakan Bolat, bu zamana kadar masanın iş dünyası, eğitim ve sivil toplum tarafında yer aldığını, şu anda Ticaret Bakanı olarak masanın diğer tarafında bulunduğunu, bu nedenle bakanlığı iş dünyasına çok iyi tanıtmak istediklerini kaydetti. Bakanlığın çok güçlü bir teşkilat olduğunu, iyi eğitimli ve donanımlı bir kurmay kadrosu bulunduğunu aktaran Bakan Bolat, göreve geldikten hemen sonra hızlıca bakanlığı 2028 faaliyet ve hedeflediklerini hazırladıklarını aktardı.
Hizmet ihracatında en rekabetçi ülkeyiz
Bakanlık 4 ana konusundan biri olan ihracatla ilgili konuşurken, hizmet ihracatının daha önceleri hiç konuşulmadığını hatırlatan Bakan Bolat, “Oysa biz dünyada hizmet ihracatında en rekabetçi ülkesiyiz. Turizm, taşımacılık, eğitim, sağlık ve bilişim hızlı gelişme kaydediyoruz ve ülkemize döviz kazandırıyoruz. Bunu neden döviz geliri saymayalım? Biz bakanlık olarak hizmetler ihracatını da ihracat faaliyetlerimiz içinde daha fazla gösterip vurgulayacağız. Çünkü sadece mal ihracatı ile para kazanmıyoruz. Sürdürülebilir ihracat artışı sağlamak önemli. Biz bunu yapıyoruz. 2002’de 36,1 milyar dolar olan mal ihracatımızı 2022 itibarıyla 7 katına çıkardık, 2028’de 400 miyar dolar hedef belirledik. 2 sene önce 59 milyar dolar hizmet ihracatımız varken geçen yıl bunu 90,5 milyar dolara çıkardık. Bu sene hedefimiz 120 milyar dolar. Küresel hizmet ihracatından aldığımız payı yüzde 1,5’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken amacımız Türkiye’nin ticaretle büyümesi. Çünkü milli gelirimizin yüzde 66,67’si ihracattan geliyor. Bu önemli bir pay” ifadelerini kullandı.
İHRACATÇILARLA 4,5 SAATLİK TOPLANTI YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Dış Ticaret Kompleksi’nde ‘TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’ toplantısında ihracatçılarla bir araya geldi. TİM Yönetim Kurulu’nun yanı sıra, sektör konseyi ve birlik başkanlarının da katıldığı toplantıda sektörlerin güncel durumları Bakan Bolat’a aktarıldı. Toplantıda özellikle tarım, gıda, otomotiv sektörleri üzerinde durulduğu dile getiriliyor. Bakan Bolat’ın sektörleri dinledikten sonra işbirliği ile sorunları çözme üzerine bir yaklaşım sergileyeceklerini belirttiği, ihracatçıların ise bakanın yaklaşımdan mutlu olduğu ifade ediliyor. Toplantıda öne çıkan bir başka konu da Bolat’ın “ihracatla beraber iç piyasayı da büyütme” ifadesi. Bunun için bakanlığın bir strateji hazırlığı içinde olduğu konuşuluyor. Bakan Bolat’ın ayrıca yüksek katma değerli üretimle marka algısını güçlendirecek çalışmalar için ihracatçılarla işbirliği içerisinde hareket etmeyi amaçladıklarını belirttiği söyleniyor. Toplantının ardından EKONOMİ’ye açıklama yapan ihracatçılar verimli bir 4,5 saat geçirdiklerini, tüm konuların ele alındığını, Bakan Bolat’ın yaklaşımın son derece pozitif olduğunu söyledi. Stratejik sektörlerin üzerinde biraz daha fazla durulduğunu kaydeden ihracatçılar, “Şeff afl ıkla her şeyi dile getirdik. Bakan bey yakın zamanda çalıştaylar yapacaklarını, ihracatta katma değeri artıracak stratejiler oluşturacaklarını söyledi. Bizim için çok verimli bir toplantı oldu. Yeni dönemden daha fazla ümitliyiz” değerlendirmesini yaptı.
HİB’İN YENİ BAŞKANI AVDAGİÇ
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanlığı’na seçildi. Görevini THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’tan devralan Avdagiç, yaptığı değerlendirmede, hizmet ihracatının bu yılın ilk 4 ayında 26 milyar dolara ulaştığını söyledi. Avdagiç, “Yüksek katma değere sahip hizmet ihracatımızın dünya içindeki payının artması tüm sektörlerimize katkı verecek. 120 milyar dolar yıllık hizmet ihracatı hedefine ulaşmak için Prof. Dr. Ahmet Bolat’tan aldığımız bayrağı daha da ileriye taşımanın gayreti içinde olacağız” dedi. Avdagiç, halen TOBB Başkan Yardımcılığı ile THY ve DEİK Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütüyor.
LİSANSLI DEPOCULUK KAPASİTESİ 20 MİLYON TONA ÇIKACAK
Tarım ürünlerinin ticaretinin kayıt altına alındığı lisanslı depoculuk sistemini geliştirdiklerini kaydeden Bakan Bolat, “173 lisanslı depomuz ile gelinen aşamada 9,2 milyon ton lisanslı depolama kapasitesine ulaştık. Hedefimiz 20 milyon ton. Lisanslı depolarda depolanan ürünlerin mülkiyetini temsil eden elektronik ürün senetleri 2019 yılından itibaren ülke çapında tek bir platform üzerinden Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda işlem görüyor. Türkiye ürün ihtisas borsasının işlem hacmi ise 124 milyar TL’ye ulaştı” diye konuştu.