Dışişleri Bakanlığı’nın “Yeniden Asya Stratejisi” ve Ticaret Bakanlığı’nın “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında ticaretin geliştirilmesine yönelik faaliyetler sürerken Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) da çalışmalarını hızlandırdı. Bu doğrultuda DEİK, G-20 ülkesi olan dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi Endonezya’ya çıkarma yaptı.
Endonezya pazarı hakkında bilgi veren DEİK/Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal, “Endonezya, son yıllarda sergilemiş olduğu yüksek büyüme performansı, dışa dönük ekonomi politikaları ve en önemlisi 280 milyona yaklaşan çoğunluğu Müslüman nüfusuyla Türkiye’nin ihraç ürünleri için önemli bir pazar olma potansiyeli taşıyor. İkili ticaretimizin gelişmesi için savunma, enerji, sağlık, inşaat-altyapı, e-ticaret, bankacılık, gıda sektörleri potansiyel olarak değerlendirilebilir” dedi.
Teknik mühendislik ve müşavirlikte yeni fırsatlar
Cakarta’nın yeni başkentinin Nusantara’ya taşınması konusunun Türkiye’nin teknik mühendislik ve müşavirlik firmaları için büyük fırsatlar barındırdığını ifade eden Erdal, “Projenin toplam 33 milyar dolarlık bütçeye sahip olması planlanıyor. Projenin yüzde 19’unun devlet bütçesinden, yüzde 26’sının Kamu İktisadi Teşekküllerinin (KİT) bütçelerinden, yüzde 55’inin ise kamu-özel ortaklığı yoluyla özel sektörden finanse edilmesi öngörülüyor. Yeni şehrin projesinin yeşil, akıllı, kapsayıcı, dayanıklı ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre çevresel, sosyal ve kurumsal kriterlere uygun olarak inşa edileceği bilgisini de aldık. Bu hususta, Türkiye’nin sahip olduğu PPP modeli ile yapılan şehir hastanelerindeki tecrübelerinin Endonezya’nın yeni başkenti için projelendirilmesinin önemine dikkat çektik” diye konuştu.
Endonezya özel sektörünü ve iş dünyasını temsil eden en önemli kurumlardan karşı kanat olan Endonezya Sanayi ve Ticaret Odası (KADIN) ile de bir araya geldiklerine değinen Erdal, şunları söyledi: “KADIN Başkanı Arsjad Rasjid, G20 ülkeleri içerisinde Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan’ın Müslüman ülkeler olarak önemli bir ağırlığının olduğu ve bu 3 ülkenin yeni birliktelik ve oluşumlar kurarak güçlerini birleştirmesi gerektiğinin altını çizdi. Yine KADIN ile belirlenen 4 sektörde savunma, gıda, enerji, sağlık konularında ortak komitelerin kurulmasına karar verdik” ifadelerini kullandı.
ASEAN ile ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor
Endonezya ile yapılan temasların yanı sıra Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da çalışmalar yaptıklarını kaydeden Erdal, şunları söyledi: “Türkiye ile ilişkilerin “Sektörel Diyalog Ortaklığı” statüsünden “Diyalog Ortaklığı” seviyesine çıkarılması büyük önem arz ediyor. Yeşil enerji, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve dayanıklı tedarik zincirlerinin oluşturulması gibi ASEAN’ın öncelik verdiği alanlarda Türkiye ile karşılıklı fayda sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi konusunda ortak çalışmaların yapılması gerektiğini ifade ettik. Türkiye ve ASEAN ülkeleri arasında savunma, eğitim, lojistik, gemi inşa, sinema, turizm, film/TV, e-ticaret ve bankacılık/finans yüksel potansiyeltaşıyor.”
Endonezya’ya ihraç ettiğimiz ürünler
- TÜTÜN
- MOTORLU KARA TAŞITLARI İLE AKSAM VE PARÇALARI
- DEMİR-ÇELİK
- İNORGANİK KİMYASALLAR
- SİLAH VE MUHİMMATLAR
Endonezya’dan ithal ettiğimiz ürünler
- DEMİR-ÇELİK
- KATI VE SIVI YAĞLAR
- TEKSTİL ÜRÜNLERİ
- KAUÇUK
- KALAY
- KÂĞIT VE KARTON ÜRÜNLERİ