İMAM GÜNEŞ/İSTANBUL
Türkiye’nin genç girişimcileri Çin’in yolunu tutuyor. Nisan ayında Çin’in Pekin kentinde ofis açacak olan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD), G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 YEA) iş birliği yaptığı Çin Konseyi ile İstanbul’da bir araya geldi. EKONOMİ Gazetesi olarak bu iş birliğini 22 Ocak’ta “Çin ile ticarette ‘garantili’ alışveriş dönemi başlıyor” başlıklı özel haberimizle duyurmuştuk.
Düzenlenen toplantıda Çin Konseyi, Türkiye’ye yatırım noktasında önemli mesajlar verdi. Türkiye ile Çin arasında büyük fırsatlar gördüklerini belirten G20 YEA Çin Konseyi Başkanı Han Tianqi, şunları söyledi, “Çin, sürdürülebilir yatırımlara büyük önem veriyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji bu iş birliğinin ilk adımı olacak. Türkiye de bu alanda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye, sadece ekonomik iş birlikleri açısından değil, çevresel hassasiyetleri açısından da bizim için önemli bir ülke. Bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Türkiye’nin yatırım anlamında Çinli şirketler için cazip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. G20 Çin delegasyonu 260 milyar dolar sermaye büyüklüğüne sahip ve bu sermayenin doğru adreslere yönlendirilmesi için iş birlikleri yapıyoruz. Bu iş birliği ile Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Çinli şirketler için de büyük bir fırsat alanı yaratıyoruz.”
Türkiye ziyaretleri kapsamında finans ve teknoloji sektörlerinin temsilcilerini de heyete dahil ettiklerini ifade eden Han Tianqi, TÜ- GİAD ile iş birliklerinin her geçen gün güçlendiğini, TÜGİAD’ın desteği ile Çin Konseyi’nin de Türkiye’de ofis açacağını aktardı.
15 ülkenin lideri Pekin’deki açılışa tanıklık edecek
TÜGİAD’ın yurt dışı şubeleşme misyonu kapsamında hedef ülkelerinden olan Çin’de merkez ofis açacaklarına değinen TÜGİAD Başkanı Gürkan Yıldırım da, “6-12 Nisan tarihlerinde Pekin ve Suzhou’da önemli etkinlikler yapacak, Pekin’de TÜGİAD China Center’ı açacağız. Yenilenebilir enerji konferansı düzenleyeceğiz. İki şehirde saha ziyaretleri yapacağız. Etkinlikte diğer sektörlerden de üyelerimiz yer alacak ve Çinli muhataplarıyla bir araya gelecekler. Ayrıca G20 Genç Girişimciler İttifakı Liderler Zirvesi kapsamında 15 farklı ülkenin başkanı da açılımıza tanıklık edecek” dedi.
Bu organizasyon sadece bir merkez açılışı değil, aynı aynı zamanda iş dünyasında güçlü ve kalıcı köprüler kurma hedefinin bir parçası olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: “Merkezimiz, Genç iş insanları olarak geçmişte yaşanan olumsuz deneyimleri engel olarak görmek yerine, bunlardan ders alarak doğru modeli oluşturuyoruz. Çin’de iş yapmak isteyen Türk girişimciler için önemli bir merkez haline gelecek. TÜGİAD İktisadi İşletmesi üzerinden bu süreci yöneteceğiz. Girişimcilerimiz merkezimizde, lojistik hizmetlerinden pazara giriş konularına, doğru ürünü doğru üreticiden temin etme imkanından ihtiyacı olan tüm süreçlere kadar hizmet alabilecek. İyi niyetli ve azimli bir şekilde kurallara uyarak iki ülke menfaatini geliştirmek istiyoruz. Bu çabaların Türk iş dünyası için olumlu sonuçlar vereceğine inanıyoruz.”
Çinliler, Bursa’da yapay zeka anlatacak
Bursa’da 21 Şubat Cuma (bugün) günü yapay zeka temalı bir etkinlik gerçekleştireceklerini söyleyen TÜGİAD Başkanı Gürkan Yıldırım, “TÜGİAD Bursa şubemizin ev sahipliğinde gerçekleşecek zirvede yapay zekanın dünyamızı ve iş yaşamını nasıl dönüştüreceğine dair önemli konferanslar yapacağız. Çinli heyet de bu zirvede tecrübelerini bizimle paylaşacak. Çin’in yapay zeka alanında yaptıkları ortada. Alanında öncü isimlerin yapay zekanın ve inovasyonun geleceği hakkında bilgi ve deneyimlerini anlatmaları kıymetli” dedi.