Mehmet Hanifi GÜLEL
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut, hükümetin AB yatırımlarının etkin kullanımı için kendilerini en doğru şekilde yönlendirmesini beklediklerini bildirdi. IPARD kapsamında depremin sonrası Malatya’ya ilk ziyaretini gerçekleştiren Büyükelçi, durumu daha iyi anlamak üzere geldiklerini belirterek, “Bu şekilde AB’den alınacak yardımın en iyi şekilde düzenlenmesine katkı sağlayabilirim. Bu ziyarette tarımda en iyi nasıl yardımcı olabileceğimize odaklandık” dedi.
Destek ve yardımı en çok etkilenmiş alanlara yönlendirmek istediklerinin altını çizen Meyer-Landrut, AB olarak mevcut programlarını deprem sonrası destek için yeniden şekillendirdiklerini anlattı. Meyer-Landrut, tarımla ilgili IPARD destekleri sağladıklarını vurgulayarak, “IPARD ile rekabetin güçlendirilmesini ve istihdam da sağlamayı amaçlıyoruz. Devletin öncelikli ihtiyaçlar konusunda bizi doğru yönlendirmesi çok önemli. Yeni hükümetin hangi alanlarda en acil ve öncelikli müdahale yapılması gerektiği konusunda bizlere gerekli yönlendirmeleri yapacağını umuyoruz. Burada yetkililerle yaptığımız görüşmeler neticesinde öncelikli iki konunun su ve yıkıntılar olduğunu belirledik” diye konuştu.
Malatya Valisi Hulusi Şahin de Sulama kanallarının zarar gördüğünü ve barajlarda problemler yaşandığını belirterek “Sulamalarla ilgili DSİ hızla reaksiyon gösterdi ve sulama sorunu inşallah yaşamayacağız. Barajlar doldu, yer altı suyu seviyesi yükseldi. Şu anda ağaçlarla ilgili kritik durum görmüyoruz. Bu seneyi atlatacağız. Seneye tüm kanalları yetiştireceğiz ve barajları onaracağız. Bu sene bir su sorunu, su kıtlığı yaşamayacağız” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Basri İlhan da depremler nedeniyle şehirde 20 bin iş yerinin yıkıldığını ve OSB fabrikalarının yüzde 50 personel kapasitesiyle çalıştığını aktardı.