Osman KILIÇ
Dünya Sektörlerarası İşbirliği Forumu’nun 8’incisi İstanbul’da başladı. Forum ile Türkiye-Afrika arasındaki işbirliklerinin ve ticaret hacminin geliştirilmesi hedefleniyor. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu (World Cooperation Industries Forum) İstanbul’da başladı. Bu yıl 8’incisi düzenlenen forumda, Afrika nüfusunun yüzde 80’nini oluşturan 41 ülkeden gelen bin 500’e yakın alıcı ile Türkiye’den 300’ü aşkın üretici bir araya geldi. Forumun açılış töreninde konuşan WCI Forum Başkanı Utku Bengisu, bir önceki forumda Afrika ile işbirliği kurmanın önemine değindiklerine değindi. 2002 yılından sonra Türkiye ile Afrika ilişkilerinin kuvvetlenmeye başladığına vurgu yapan Bengisu, “Bugün 40 milyar doların üzerinde ticaret hacmimiz var. Ayrıca zaman içinde Türkiye bölgedeki büyükelçi sayısını artırdı ve yeni büyükelçilikler de açmaya başladı. Türk Hava Yolları da düzenli uçuşlar gerçekleştirdi” dedi.
Afrikalı öğrencilerin Türkiye’ye gelmesinin de onları gönüllü ticaret elçisi yaptığını kaydeden Bengisu, “Bu başarı bizi gelecekte ne yapabiliriz sorusuna itiyor” dedi. Afrika’yı keşfetmekle ilgili dönemin geçtiğini ifade eden Bengisu, “Artık dönem onları anlama dönemi ve stratejik ortaklıklar kurma vakti” diye konuştu. Bengisu şöyle devam etti: “Artık Afrika’ya yardım etmeyin Afrika’nın yardıma ihtiyacı yok yatırıma ve ortaklığa ihtiyacı var. Artık Afrika tek bir Afrika olma hayaliyle anlaşmalar yapıyor.” Afrika ülkelerinin kendi aralarında ticaret yaptığına da değinen Bengisu, “Türkiye buna katkı vermelidir. Afrikalı KOBİ’lerinin de Türk firmalarını tercih etmesi ve Türk firmaların da fırsatlar yaratması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. Bengisu şöyle devam etti: “Bugün bu toplantı vesilesiyle önümüzdeki günler Türkiye ve Afrika ilişkilerinde güzel haberlere vesile olacaktır. Daha özgür ve güçlü bir Afrika hedefine birlikte yürümemiz için daha çok Afrika’ya gitmemiz lazım.”
“Daha fazla ticaret yapmalıyız”
WCI Forum İcra Kurulu Başkanı Abdülkadir Develi ise yaptığı konuşmada, Fed’in dünya ekonomisini ne denli etkilediğini, küresel hareketlerin de dünyaya etkileri olduğunu belirtti. Bu dönemlerde reel ticaretin de öneminin ortaya çıktığımı kaydeden Develi, “Daha fazla ticaret yapmalıyız. Gerekli olan sermaye birikimini de oluşturmalıyız. Böylece küresel etkileri daha az hissetmiş olacağız” ifadelerine yer verdi. Develi şöyle devam etti: “Hep beraber ticareti ve ihracatı artıralım. Dünyanın gelişmiş ülkeleri büyümese de olur çünkü nüfusları aynı, fakat bizim Afrika gibi ülkerin büyümeye ihtiyacı var.”
“Bu gibi etkinliklerle ekonomimiz büyümeye devam ediyor”
Organizasyonun yurtdışında yeni pazarlara açılma ve ihracatı artırmak isteyenlere büyük katkı sağlayacağını dile getiren Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Tuncer, “Bu ve benzeri faaliyetlerin de yardımıyla koronavirüs salgını, küresel tedarik aksaklıklarına rağmen ekonomimiz büyümesini sürdürdü. 2022 yılında ihracatımız 250 milyar doları aştı” dedi.
MÜSİAD, ilk yurtdışı fuarını Afrika’da yapacak
MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Yetkin “Bu forumda 41 ülkeden binin üzerinde iş insanı bize yeni işbirliklerinin kapısını açacak” dedi. Yetkin, Afrika’ya sahip olduğu doğal kaynaklarla ciddi yatırım çektiğini söyledi. Türkiye’nin de Afrika’nın kalkınması için çaba sarf ettiğine dikkat çeken Yetkin, MÜSİAD’ın da ilk yurtdışı fuarını Afrika’da yapmayı planladığı bilgisini de verdi. Yetkin yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Tarihi ilişkilerimizin güçlü olduğu Afrika ülkelerinin geleceğine inanıyoruz. Gelecek Afrika’nındır, gelecek Türkiye’nindir.”