MEHMET KAYA/ANKARA
Türkiye genelindeki coğrafi bilgilerin standartlaşması, kullanımı ve teknoloji gelişimini öne çıkaran 2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı 19 Şubat günlü resmi gazetenin mükerrer sayısında yayımlandı. Planda coğrafi bilgi sistemlerinin katma değerli hizmetlere dönüştürülmesine yönelik eylemler dikkat çekti.
Eylem planında Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemini (UCBS) e-Devlet ile bütünleşik olarak güçlendirmek, coğrafi bilgi endüstrisinin gelişimine katkı sağlamak, UCBS’nin veri ve servis kapasitesini geliştirmek, sisteme farkındalığı artırmak ve gelişimini izlemek üzere 5 amaç belirlendi. E-devlet ile bütünleşik güçlendirme amacı doğrultusunda, coğrafi bilgi sistemlerinin kamu kurum ve kuruluşlarının bilgileri e-devlet ile entegre etmesi, bu yapı üzerinden kullanması yanında; vatandaş dahil son kullanıcının da erişebileceği ve kullanabileceği açık veri platformu oluşturulması öngörüldü. Bu kapsamda, katmanlı bir Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu oluşturulacak. Bu platforma kamunun karar destek mekanizmaları da entegre edilecek. Afetler ve acil durumlar için de bu veri tabanı kullanılacak.
Ayrıca, ticari kullanım açısından “coğrafi açık veri” net şekilde tanımlanarak hangi coğrafi bilgilere erişim sağlanacağı kesinleştirilecek, son kullanıcılar-vatandaşlar bu verilere erişebilecek, kullanabilecek. Bu aşamada katma değerli hizmetlerin de sunulması eylem planına girdi. Ticari kullanımın kontrollü bir pazar olmasının yolu açılmış oldu. Halihazırda bu konuda belirsizlikler bulunuyor.
Planda yeni teknolojilerin kullanımına yer verildi
Coğrafi Bilgi Endüstrisinin Gelişimine Katkı Sağlamak amacında, bu tür bilgilerin kamu kurum işlemlerinde kullanılması yönündeki teknoloji geliştirme eylemi dikkat çekti. Ayrıca blokzincir ve akıllı yazılımların kullanımı eylem olarak ayrı ayrı maddelerle plana konuldu. Coğrafi analizlere yönelik sektörel veri setleri oluşturulacak. Coğrafi bilgiler ile artırılmış gerçeklik, genişletilmiş gerçeklik gibi veri ve görüntünün birlikte işlenebildiği yeni teknolojilerin kullanımının da sağlanması hedeflendi.
Bu kapsamda, son dönemde bazı şehir yönetimlerine ilişkin sayısal ikiz oluşturulması yönünde Ar-Ge çalışması yürütülen, sayısal ikiz yaratılarak bunun üzerinden simülasyon yapılmasına imkan vermek üzere veri tabanı oluşturulması da eylemler arasına alındı. Bu amaç içinde otonom araçlar için yüksek çözünürlüklü haritalama ihtiyacı nedeniyle, bu alandaki standartların oluşturulması, diğer bilgi kaynakları ile etkileşiminin sağlanması da planlandı.
Teknoloji geliştirilmesi için kamu-üniversite-özel sektör modeli içinde destek mekanizmaları oluşturulması da plana girdi.