Üst düzey ABD’li ve Rus yetkililer bugün Riyad’da bir araya gelerek “tüm ikili ilişkilerin yeniden kurulması” ve Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için olası görüşmelerin başlatılması konularını ele alacak. Rusya Devlet Başkanı’nın sözcüsü Dmitriy Peskov dün yaptığı açıklamada, heyete Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov’un başkanlık edeceğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Özel Temsilci Steve Witkoff ‘un Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dahil Rus heyetiyle bir araya geleceği belirtildi.
ABD ve Batılı yetkililer, bu haftaki görüşmelerin lojistik amaçlı olduğunu ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmek amacıyla Başkan Donald Trump ile Putin arasında olası bir görüşmeye hazırlık amacı taşıdığını belirtti.
Bu, Rus ve ABD’li yetkililer arasında 3 yıl sonra ilk kez üst düzey yüz yüze görüşme anlamına geliyor. Diğer taraftan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupalı liderlerin katılımıyla dün Paris’te Donald Trump’ı ve Ukrayna’yı konu alan bir acil zirveye ev sahipliği yaptı.
ABD ve Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik barış planı görüşmelerine Avrupa’yı dahil etmemesi Avrupa’da kriz oluşturmuştu. Zirveye katılan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, hem Ukrayna’daki barışa hem de Avrupa’nın güvenliği için savunma sistemindeki artışa acil ihtiyaç olduğunu belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot pandemiden beri hiç hissetmedikleri kadar büyük bir birlik oluştuğunu hissettiklerini söyledi.