Filistinli sağlık yetkilileri İsrail’in kuşatması ve taarruzu altındaki Gazze’nin orta kesiminde bulunan Maghazi’yi hedef alan hava saldırısında en az 78 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, önceki gece saatlerinde başlayan saldırılar dün sabah da devam etti. Bölge sakinleri ve Filistin medyası İsrail’in Bureyc mülteci kampını da kapsayan Gazze’nin orta kesimine yönelik hava ve kara saldırılarının şiddetini arttığını, 11 haftadır devam eden İsrail saldırılarının en şiddetlilerinin yaşandığını bildirdiler. Sağlık yetkilileri Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a yapılan saldırıda 23 kişinin öldüğünü, gece saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 100’ü aştığını ifade ettiler. Hamas’ın yönetimindeki Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı’nın sözcüsü Ashraf Al-Qidra, Maghazi’yi hedef alan hava saldırısında ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söyledi. İsrail ordusu, Maghazi’ye gerçekleştirildiği bildirilen saldırıyı incelediğini ve sivillere yönelik zararı en aza indirgemeye kararlı olduğunu açıkladı. Hamas, İsrail’in kendisine yönelik sivilleri kalkan olarak kullandığı suçlamasını reddetti. Filistin Kızılayı yaralıların hastanelere taşındığı görüntüleri yayınladı. İsrail savaş uçaklarının ana yolları bombaladığını, ambulansların ve acil durum araçlarının geçişini engellediğini belirtti. Hamas ve İslami Cihat örgütünün, 7 Ekim’de İsrail kentlerine düzenledikleri ve 1,200 kişiyi öldürdükleri saldırılarda kaçırdıkları 240 rehinenin yaklaşık 100’ünü ellerinde tuttukları düşünülüyor. Gazze Şeridi’ni 7 Ekim’den bu yana abluka altında tutan İsrail, 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı Gazze’nin büyük bölümünü yerle bir etti. Gazze’deki yetkililere göre 20,400’den fazla kişinin öldüğü teyit edilirken binlerce kişinin de enkaz altında kalarak öldüğü düşünülüyor. 2.3 milyon Gazzelinin büyük çoğunluğu evsiz kalırken Birleşmiş Milletler (BM) bölgedeki koşulların felaket boyutunda olduğunu ifade ediyor. İsrail ordusu ise, önceki gün iki askerinin ölmesiyle kara operasyonlarının başladığı 20 Ekim tarihinden bu yana hayatını kaybeden asker sayısının 158’e yükseldiğini duyurdu.
“Başka seçeneğimiz yok”
Başbakan Benjamin Netanyahu kabineye yaptığı açıklamada “savaş bize çok ağır bir bedel ödetiyor. Ancak savaşmaya devam etmekten başka seçeneğimiz yok” dedi. Netanyahu yayımlanan görüntülü mesajda askerlerin Hamas’a karşı “mutlak zafer” elde edilene kadar savaşacaklarını söyledi. İsrail, yakın müttefiki ABD’den de operasyonları daha düşük şiddette bir aşamaya geçirmesi ve sivil ölümlerini azaltması yönünde baskı görüyor. İsrail Genelkurmay Başkanı, Cumartesi günü İsrail kuvvetlerinin Gazze’nin kuzeyinde büyük ölçüde operasyonel kontrolü sağladığını ve güneyde de operasyonları genişleteceğini söyledi. Mısır ve Katar arabuluculuğunda Gazze’de kalan rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik yeni bir ateşkes sağlanması için yürütülen diplomatik çabalara ilişkin çok az ilerleme sağladı. ABD ise geçen haftaki görüşmeleri “çok ciddi” olarak nitelemişti. İslami Cihat, sürgünde olan lider Ziad al-Nakhlala başkanlığındaki bir heyetin dün Kahire’de olduğunu açıkladı. Nakhlala’dan önce Hamas lideri İsmail Haniye de görüşmelere katılmıştı. Hamas ve İslami Cihat, İsrail Gazze’deki savaşı sona erdirmediği sürece rehinelerin serbest bırakılması konusunda görüşmeyeceklerini belirtirken İsrailliler de sadece çatışmalara ara verilmesi olasılığını görüşmeye hazır olduklarını ifade ediyorlar.
“Mısır’dan üç aşamalı ateşkes teklifi” iddiası
Mısır’ın, İsrail’in saldırılarının sürdüğü Gazze’de “üç aşamalı ateşkes” ve kademeli olarak tüm esirlerin serbest bırakılmasını içeren bir teklifte bulunduğu iddia edildi. The Times of Israel gazetesinin Suudi Eş-Şark internet sitesine dayandırdığı haberinde, geçen hafta Kahire’de Mısır ile Hamas’ın görüşmelerine katılan bir kaynağa atıfta bulunulduğu belirtildi. Buna göre ilk aşamada 3 veya 4 haftaya kadar uzatılabilecek şekilde 2 haftalık ateşkesin öngörüldüğü, bu aşamada kadınlar, çocuklar, yaşlı erkekler ve hastalar olmak üzere 40 İsrailli esirin serbest bırakılmasının planlandığı ifade edildi. Buna karşılık İsrail’in aynı kategoriden alıkoyduğu 120 Filistinliyi serbest bırakması, söz konusu süre boyunca “ateşkes sağlanması” ve “İsrail tanklarının Gazze’den çekilerek insani yardımların bölgeye ulaştırılmasının” hedeflendiği ifade edildi. İkinci aşamada, Filistinli gruplar arasında görüşmeler sağlanarak, “Batı Şeria ve Gazze’de teknokratik bir hükümetin kurulmasının” ele alınacağı öne sürüldü. Üçüncü ve son aşamanın ise “kapsamlı bir ateşkesin” sağlanmasının ardından, Gazze’deki İsrailli esirlerin tamamının salıverilmesi, buna karşılık sayısı daha sonra belirlenecek şekilde Filistinli esirlerin de serbest bırakılmasını içerdiği belirtildi. Haberde, “Bu aşamada İsrail, güçlerini Gazze Şeridi’nden çekecek ve bölgenin kuzeyinde yerlerinden edilmiş Gazzelilerin evlerine dönmelerine izin verecek. ifadelerine yer verildi. İsrail devlet televizyonu KAN, Tel Aviv yönetiminin kadın esirler, alıkonulma sırasında yaralanan yaşlılar ve kronik hastaların serbest bırakılmasına öncelik veren bir takas anlaşmasını aracılarla görüştüğünü duyurmuştu. Haberde, adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili “İsrail kamuoyu, zor kararlar almaya ve tehlikeli kategorideki esirlerin serbest bırakılması konusunda tavizler vermeye hazır olmalıdır” ifadeleri kullanılmıştı. Tehlikeli kategorisinde gösterilen kişilerin, haklarında ağır hapis cezaları verilmiş İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular olduğu ifade edilmişti.