Petrol fiyatları, Rusya ve Suudi Arabistan’ın üretim kesintileri ve Çin’in artan talebinin ardından, hazirandan bu yana neredeyse yüzde 30 artarak varil başına 100 dolara ulaşma yolunda ilerliyor. Bu durum küresel enflasyonun yeniden yükselişe geçebileceğine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.
Haziranda 72 dolar dolayında işlem gören Brent petrolünün varil fiyatı dün 95.33 dolara kadar yükselirken, ABD’deki muadili WTI ise 92.83 dolar seviyesini gördü. Her iki gösterge de son 10 ayın en yüksek fiyatına ulaştı. Artışlar, bu ayın başında dünyanın en büyük üreticilerinden Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacakları yönündeki haberlerden destek buldu.
Uluslararası Enerji Ajansı da, iki ülke tarafından devam eden arz kesintilerinin “önemli bir arz açığı” yaratacağı ve bunun da devam eden fiyat oynaklığı için önemli bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Yatırımcılar petrol fiyatlarındaki artışın merkez bankalarının ABD ve Avrupa’da enflasyonu kontrol altına alma çabalarını sekteye uğratabileceğinden endişe ederken, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığına dair işaretlere rağmen bankaların faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma gerekçelerini güçlendirdi.
Chevron CEO’su Mike Wirth, arzın daralıp stokların azaldığını belirterek petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar seviyesine ulaşmaya yaklaştığını söyledi. Yüksek petrol fiyatlarının ABD ve küresel ekonomi üzerinde bir miktar etkisi olduğunu, ancak temel faktörlerin sağlıklı kalmaya devam ettiğini belirten Wirth, “Bu ekonomi üzerinde bir baskı oluşturuyor, ancak şu ana kadar ekonomi bunu tolere edebildi” dedi.