Avrupa Merkez Bankası (ECB), üç temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu. ECB’den para politikası kararına ilişkin yapılan açıklamada, Banka’nın refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,75’te sabit bıraktığı belirtilirken, enflasyonun hala çok uzun süre çok yüksek kalmasının beklendiği ve Euro Bölgesi içinde fiyat baskılarının güçlü olmaya devam ettiği de kaydedildi. Bankanın uygun kısıtlama seviyesi ve süresini belirlemede verilere dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceği aktarılan açıklamada, “Temel faiz oranlarının yeterince uzun bir süre korunduğunda, enflasyonu yüzde 2’ye düşürme hedefine önemli bir katkıda bulunacak seviyede olduğu düşünülmektedir” denildi.
Faiz kararının ardından basına konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, faiz indirimini konuşmak için çok için erken olduğunu, faizlerin sabit tutulmasının bir daha asla faiz artırımı yapılmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. Lagarde, “İsrail-Filistin çatışmasını izliyoruz ve enerji fiyatları üzerindeki doğrudan veya dolaylı etkisi açısından yaratabileceği ekonomik sonuçlar konusunda çok dikkatliyiz” dedi. Avrupa ekonomisinin zayıf olduğunu belirterek enflasyonun çok uzun süre yüksek seviyelerde seyretmesinin beklendiğini belirten Lagarde, “Faizlerin yeterince uzun süre mevcut seviyelerde kalmasının, enflasyonun zamanında hedeflenen seviyeye dönmesine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki kararlarımız, politika faiz oranlarımızın gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde kalmasını sağlayacaktır” ifadesini kullandı.
Avrupa ekonomisindeki mevcut durumun zayıf seyretmeye devam ettiğini belirten Lagarde, “Euro Bölgesi’nde enflasyon daha da düştükçe, hane halkı reel gelirleri toparlandıkça, ihracat olan talep arttıkça ekonominin önümüzdeki yıllarda güçlenmesi bekleniyor” dedi. Bölgede enflasyonun yüzde 4,3 seviyesine gerilediğini hatırlatan Lagarde, gelecek dönemde enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşün yansımasıyla enflasyonun halen yüksek seviyede bulunduğunu kaydetti. Lagarde, “Enflasyonun çok uzun süre çok yüksek kalması ve yurt içi fiyat baskılarının güçlü kalması bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu.
Yüksek faiz oranlarının etkilerinin ekonomiye yayıldığını belirten Lagarde, “Ukrayna ve Ortadoğu’daki savaş ortamı temel jeopolitik riskler oluşturuyor. Bu riskler firmaların ve hane halklarının kendilerine olan güvenlerinin azalmasına, geleceğe dair belirsizliklerin artmasına ve büyümenin daha da azalmasına neden olabilir” dedi.