ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kritik faiz kararları öncesinde gelen küresel imalat sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verileri nisan ayında sektördeki daralmanın bir çok ekonomide derinleştiğine işaret etti. Çin’den gelen imalat PMI verisinin Aralık 2022’den bu yana ilk kez daralmaya işaret etmesi sonrası Euro Bölgesi’nde de imalat PMI verileri nisanda sektörün daha da hızlı daraldığını gösterdi.
■ EURO BÖLGESİ: S&P Global ve Hamburg Commercial Bank tarafından dün yayınlanan Euro Bölgesi İmalat PMI marttaki 47,3 düzeyinden nisanda 45,8’e geriledi. Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının bulunduğu Euro Bölgesi’nde bu ardarda imalat daralması yaşanan 10. ay oldu.
■ ALMANYA: Birliğin en büyük ekonomisinde imalat sektörü nisanda neredeyse üç yılın en sert daralmasını kaydetti. İmalat PMI 44,7’den 44,5’e gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük düzeyi gördü.
■ FRANSA: Birliğin ikinci büyük ekonomisinde de imalat daralması nisanda hızlandı ancak enfl asyonist baskılar azalmaya devam ediyor. İmalat PMI 47,3’ten nisanda 45,6’ya geriledi.
■ İTALYA: İmalat sektörü İtalya’da da nisanda talep yanlı bozulma sonucu tekrar daralmaya başladı. İmalat PMI marttaki 51,1 düzeyinden nisanda 46,8’e geriledi.
■ İNGİLTERE: Girdi maliyeti enfl asyonu yavaşlasa da İngiltere’de imalat sektörü üretimi de yeni siparişleri de 2. çeyreğe daralarak başladı. İmalat PMI 47,9’dan nisanda 47,8’e geriledi.
■ ABD: İmalat sektörü nisanda daralmaya devam etti ancak daralmanın hızı yavaşladı. ISM İmalat PMI marttaki 46,3 düzeyinden 47,1’e yükseldi. Daralma 6 aydır sürüyor.
İspanya, İrlanda, Güney Kore, Polonya, Çekya, Güney Afrika, Tayvan, Hindistan ve Malezya’da sektörün hala daralmakta olduğu ekonomiler. Yunanistan, Tayland, Rusya, Türkiye ve Endonezya ise imalat sektörü nisanda büyüme kaydeden ülkeler arasında.
Asya, Çin ve Hindistan’dan güç alacak
Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) Asya’ya ilişkin bölgesel büyüme tahminini Çin’deki toparlanmanın etkisiyle 0,3 puan yükseltti ve bölgenin bu yıl yüzde 4,6 büyümesini öngörüyor. Fona göre Çin ve Hindistan bölgedeki büyümeye öncülük edecek. 2022’de küresel büyümenin yüzde 70’i Asya’dan gelmişti. Fon Çin ve Hindistan için 2023’te sırasıyla %5,2 ve %5,9 büyüme öngörüyor.
Girdi maliyetleri düşüşte, talep de zayıflıyor
Euro Bölgesi’nde imalat sektörünün girdi maliyetleri Mayıs 2020’den bu yana en sert hızda düştü, fabrikalar fi yatlarını neredeyse hiç artırmadı ancak talebin yine de nisanda zayıfl amaya devam ettiği belirtiliyor. Fabrika çıkış fi yatları endeksi 53,4 düzeyinden 29 ayın en düşük düzeyi olan 51,6’ya geriledi. Hamburg Commercial Bank’tan Rubia “Yine de merkez bankalarının rahatlaması için bir sebep yok. Çünkü hem hizmet PMI öncü verileri hem de Eurostat verileri fi yat baskılarının devam ettiğini gösteriyor” değerlendirmesi yapıyor. Piyasalarda Avrupa Merkez Bankası’nın perşembe günü politika faizini 25 bps artırması bekleniyor. Fed’in de çarşamba günü faizleri 25 bps daha artırması bekleniyor.