İsrail’in, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik planladığı kara harekatının olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç günlüğüne ertelendiği ileri sürüldü. İsrailli üst düzey üç yetkili, New York Times’a İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Hava şartlarının, kara birliklerine destek vermesi planlanan uçak pilotları ve insansız hava araçlarına zorluk çıkaracağı belirtilen açıklamada, harekatın, birkaç gün ileriye alındığı iddia edildi. Açıklamada, kara birliklerinin yanı sıra harekata tanklar, istihkamcılar ve komandoların da katılacağı kaydedilerek, karadaki askerlere, savaş uçakları, helikopterler, İHA’lar ile kara ve denizden atılacak toplarla koruma sağlanacağı öne sürüldü. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze’ye yönelik kara harekatı sinyali vererek, “Bir sonraki aşama geliyor” ifadesini kullanmıştı. İsrail ordusu da hava, deniz ve karadan koordineli saldırı hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu duyurmuştu. Savaş nedeniyle kurulan acil durum kabinesinin ilk toplantısında konuşan Netanyahu, Hamas’ı yok edeceklerini söyledi. Hafta sonunda da Gazze sınırına giderek Hamas saldırılarından en kötü etkilenen Be’eri ve Kfar Azza yerleşim yerlerindeki İsrail askeriyle görüşen Netanyahu’nun bu hamlesi, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana sınıra yaptığı ilk ziyaret oldu. Diğer taraftan, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin Doğu Akdeniz’e gitmesi için emir verdiğini söyledi.
İsrail’in verdiği süre doldu
İsrail’in kara saldırısı öncesi binlerce Filistinli Gazze’nin güneyine geçerken, İsrail Ordusu’nun tahliyelerle ilgili verdiği süre de doldu. Buna karşılık, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de Filistinlilerin topraklarından çıkmayacağını ve Mısır’a göç etmeyeceğini söyledi. Haniye paylaştığı video mesajında, İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılarına rağmen Filistinlilerin topraklarını bırakmayacaklarını vurgulayarak, “Gazze halkı toprağına kök salmıştır, vatanına sımsıkı bağlıdır, göç etmeyecektir. Mısır’daki kardeşlerime şunu söylüyorum; bizim kararımız topraklarımızda kalmaktır. Gazze’den Mısır’a göç olmayacak” dedi. Aksa Tufanı adıyla başlatılan saldırıların ardından 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Filistin Sağlık Bakanlığı ise, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 724’ü çocuk, 458’i kadın 2 bin 329 kişinin öldüğünü, 9 bin 42 kişinin yaralandığını duyurdu. Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 55 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 619 kişinin yaralandığı belirtilmişti. İsrail’in saldırılarında Gazze’de 9, Lübnan’da ise 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.
BM’den yapılan açıklamada ‘UNICEF, Gazze’deki çocukların kritik ihtiyaçlarına yanıt veriyor ancak erişim giderek tehlikeli bir hal alıyor. Çocuklara ulaşmak için acil insani ateşkese ihtiyacımız var’ denildi.
İran’dan İsrail’e “müdahale ederiz” mesajı
ABD’den yayın yapan Axios haber sitesinin isimleri açıklanmayan iki diplomatik kaynağa dayandırdığı habere göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Özel Koordinatörü Tor Wennesland ile Beyrut’ta görüştü. Wennesland, Abdullahiyan’dan Gazze ve İsrail’deki çatışmanın yayılmaması için yardım istedi. Söz konusu kaynaklara göre, Abdullahiyan da İran’ın çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesini istemediğini ve Gazze’de Hamas tarafından rehin tutulan İsraillilerin serbest bırakılmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Buna karşılık ülkesinin kırmızı çizgilerinin olduğunu vurgulayan Abdullahiyan, İsrail’in saldırıları devam ederse ve özellikle Gazze’ye kara saldırısı başlatılırsa İran’ın karşılık vermek zorunda kalacağını BM yetkilisine iletti. Wennesland da İran’ın mesajını Tel Aviv yönetimine aktardı.
“ABD istihbaratı Biden yönetimini uyarmıştı”
CNN International’a konuşan kaynaklar, ABD istihbaratının bir kısmı İsrail’den gelen bilgilere dayanarak artan İsrail- Hamas çatışma riski konusunda Biden yönetimini uyardığını iddia etti. CNN’in söz konusu değerlendirmelere aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi Hamas’ın sınır boyunca roket saldırılarını artırmaya hazır olduğu konusunda bilgilendirildi. Birden fazla istihbarat kaynağına dayanılarak 28 Eylül tarihli bir güncellemede, Hamas’ın İsrail’e yönelik roket saldırılarını artırmaya hazır olduğu, 5 Ekim’de CIA’den gelen başka bir bilgide de genel olarak Hamas’ın “şiddet uygulama ihtimalinin” yükseldiği konusunda uyarı yapıldığı kaydedildi. Haberde, CNN’e konuşan Washington D.C.’deki Orta Doğulu bir büyükelçinin, hükümetlerinin Beyaz Saray ve ABD istihbarat yetkililerini uzun süredir Hamas silahlarının birikmesi ve Filistinliler arasında patlamaya hazır öfk e konusunda defalarca uyardığı bilgisi de paylaşıldı.
Çok sayıda başkentte Filistin’e destek gösterileri
Gazze’de insani kriz derinleşirken, başta ABD ve Avrupa olmak üzere dünya genelinde çok sayıda başkentte Filistin’e destek gösterileri düzenleniyor. Washington’da binlerce kişi, saldırılar nedeniyle Filistin’e destek gösterisi için toplandı. Çok sayıda gösterici yoğun yağmura rağmen Lafayette Meydanı’nda bir araya geldi. Gösteride konuşma yapan bir Amerikalı Yahudi, “Siyonizmin ötesinde bir Yahudilik var. Filistin özgür olacaktır” diyerek, tüm Amerikalı Yahudilere Gazze’de şiddetin durdurulması için harekete geçme çağrısında bulundu. Paris’te ise polis, Filistin’e destek için kent meydanında ve sokaklarda bir araya gelenlerin etrafını sararak fi ziki müdahalede bulundu ve göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı. Londra’da da, İngiltere hükümetinin İsrail-Filistin çatışmasında Filistinlilerin haklarına karşı sessiz tutumunu protesto etmek isteyenler İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin önünde toplandı. Yürüyüşe katılanlar, “Özgür Filistin”, “Ürdün Nehrinden Akdeniz’e Filistin özgür olacak”, “Binlerle, milyonlarla hepimiz Filistinliyiz” sloganları attı.
Netanyahu’ya istifa çağrısı
Gazze’de insani krizi derinleştiren İsrail saldırıları devam ederken, Filistinli gruplar tarafından yakınları esir alınan İsrailliler “Netanyahu hapse gitsin” ve “Netanyahu istifa” sloganları attı. Düzenlenen gösterilerde, “Netanyahu ellerin kana bulaştı”, “Yalnız bırakıldık”, “Esirleri hemen geri getirin” ve “Güven kalmadı, istifa” yazılı pankartlar dikkati çekti. Aksa Tufanı adıyla başlatılan saldırılar çerçevesinede Filistinli gruplar çok sayıda sivil ve askeri esir almıştı. İsrail’de her 5 Yahudi’den 4’ü, Filistinli grupların abluka altındaki Gazze Şeridi’nden 7 Ekim’de başlattığı saldırı ve sonuçları konusunda ülke yönetimini suçluyor. İsrail’deki Diyalog Merkezi’nin (Dialog Center) ülke genelinde 620 Yahudi ile yaptığı ankete göre, katılanların yüzde 86’sı Gazze’deki Filistinli grupların saldırısından ülke yönetimini sorumlu tutuyor.