Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda resesyonu da içerebilecek sancılı bir yavaşlamanın küresel ekonomi için büyük bir risk haline geldiğine dikkat çekti. Dünya genelinde ekonomileri resesyona sürükleyebilecek türden bir sert inişin giderek daha olası bir hale geldiğinin altını çizen IMF 2023 yılı için küresel büyüme tahminini Ocak 2023’teki yüzde 2,9 seviyesinden yüzde 2,8’e düşürdü. IMF 2024 yılına ilişkin küresel büyüme tahminini ise yüzde 3 olarak açıkladı. IMF, Türkiye için 2023 yılına ilişkin büyüme tahmini ise daha önce açıkladığı yüzde 3 seviyesinden yüzde 2,7’ye düşürdü. IMF Türkiye için 2024 yılı büyüme tahmini ise yüzde 3,6 olarak açıkladı.
Borç seviyeleri yüksek, riskler aşağı yönlü
Borç seviyelerinin yüksek seyretmeye devam ettiğine de dikkati çekilen raporda, bu durumun politika yapıcıların yeni zorluklara yanıt verme kabiliyetini sınırladığı aktarıldı. Raporda, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından hızla yükselen emtia fiyatlarının gevşediği ancak savaşın devam ettiği ve jeopolitik gerilimlerin yüksek olduğuna işaret edildi. IMF raporunda, “Düşen gıda ve enerji fiyatları ile iyileşen tedarik zinciri işleyişinden kaynaklanan olumlu gelişmelere rağmen finans sektöründeki son çalkantıyla artan belirsizlikle riskler kesin olarak aşağı yönlü” ifadesi yer aldı. Geçen yıl yüzde 3,4 büyüdüğü tahmin edilen dünya ekonomisinin, IMF’nin ocak ayında yayımlanan tahminlerinde, 2023’te yüzde 2,9 ve 2024’te yüzde 3,1 büyüyeceği öngörülmüştü. Borç seviyelerinin yüksek seyretmeye devam ettiğine de dikkati çekilen raporda, bu durumun politika yapıcıların yeni zorluklara yanıt verme kabiliyetini sınırladığı aktarıldı. Raporda, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından hızla yükselen emtia fiyatlarının gevşediği ancak savaşın devam ettiği ve jeopolitik gerilimlerin yüksek olduğuna işaret edildi. Raporda, “Düşen gıda ve enerji fiyatları ile iyileşen tedarik zinciri işleyişinden kaynaklanan olumlu gelişmelere rağmen finans sektöründeki son çalkantıyla artan belirsizlikle riskler kesin olarak aşağı yönlü” denildi.
% 3’te sabitlenme riskine dikkat
Dün açıklanan raporda, küresel ekonomik büyüme oranının 5 yılda yüzde 3’te sabitlenmesinin beklendiği, bunun 1990’dan bu yana en düşük orta vadeli büyüme tahmini olduğu belirtildi. Küresel enflasyonun ise düşük emtia fiyatları nedeniyle 2022’deki yüzde 8,7 seviyesinden 2023’te yüzde 7’ye düşmesinin beklendiği aktarılan raporda, çekirdek enflasyonun daha yavaş düşebileceği ve enflasyonun hedefe döndürülmesinin 2025’ten önce olası olmadığı bildirildi. Gelişmiş ekonomilerin büyümesinde belirgin bir yavaşlama görülmesinin beklendiğine işaret edilen raporda, geçen yıl yüzde 2,1 büyüdüğü tahmin edilen ABD ekonomisinin, bu yıl yüzde 1,6 ve 2024’te yüzde 1,1 büyümesinin beklendiği kaydedildi. IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,4 ve 2024’te yüzde 1 büyüyeceği öngörülmüştü. Geçen yıl yüzde 3,5 olduğu tahmin edilen Euro Bölgesi ekonomisinin büyüme hızının da bu yıl yüzde 0,8’e gerilemesinin beklendiği aktarılan raporda, bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,4 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi. IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde, euro bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 0,7 ve gelecek yıl yüzde 1,6 büyüyeceği öngörülmüştü. Raporda, daha önce bu yıl yüzde 0,1 büyümesi öngörülen Almanya ekonomisinin, 2023’te yüzde 0,1 küçülmesinin beklendiği belirtilirken, Fransa ekonomisi ile ilgili büyüme tahmininin bu yıl için yüzde 0,7 olarak korunduğu aktarıldı. İtalya ile ilgili büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 0,6’dan yüzde 0,7’ye yükseltildiği kaydedilen raporda, İspanya ile ilgili büyüme tahmininin yüzde 1,1’den yüzde 1,5’e çıkarıldığı bildirildi. Raporda, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerinin Almanya için yüzde 1,4’ten yüzde 1,1’e, Fransa için yüzde 1,6’dan yüzde 1,3’e, İtalya için yüzde 0,9’dan yüzde 0,8’e ve İspanya için yüzde 2,4’ten yüzde 2’ye indirildiği belirtildi. Daha önce bu yıl yüzde 0,6 daralması öngörülen İngiltere ekonomisinin yüzde 0,3 küçülmesinin beklendiği aktarılan raporda, ülke ekonomisinin 2024 yılı büyüme tahmininin yüzde 0,9’dan yüzde 1’e çıkarıldığı bildirildi. Raporda, söz konusu revizyonlarla gelişmiş ülkeler grubuna yönelik büyüme beklentileri 2023 yılı için yüzde 1,2’den yüzde 1,3’e çıkarılırken, 2024 için yüzde 1,4 olarak korunduğu kaydedildi. Gelişen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer verilen raporda, Çin’in bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 5,2 ve 2024 yılı büyüme tahmininin yüzde 4,5 olarak korunduğu aktarıldı. Hindistan ekonomisinin büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 6,1’den yüzde 5,9’a ve gelecek yıl için yüzde 6,8’den yüzde 6,3’e indirildiği kaydedilen raporda, Rusya için büyüme tahmini bu yıl için yüzde 0,3’ten yüzde 0,7’ye çıkarıldı.
Sistemik risk uyarısı
IMF Başekonomisti Pierre- Olivier Guorinchas finansal istikrar riskleri ortaya çıkmadıkça kurların ayarlanmasına mümkün olduğu kadar izin verilmesi gerektiğini söyledi. IMF raporunun sunumunun ardından açıklamalarda bulunan Gournichas “Eğer sistemik riskler oluşursa, yakın vadede finansal istikrar hedefleri fi yat istikrarından önce gelebilir” şeklinde konuştu. Türbülans oluşumuna dikkat çeken ve durumun oldukça kırılgan olduğunu vurgulayan Guorinchas, ortadaki olumsuz tabloda son dönemde bankacılıkta yaşanan gelişmelerin de payı bulunduğunu belirtti.
Türkiye’nin 2023 yılı büyüme beklentisi %3’ten %2,7’ye çekildi
IMF’nin sonbahar dönemi “Global Ekonomik Görünüm Raporu”na göre, Ocak ayında yayımlanan ara dönem raporunda yüzde 3,0 olarak tahmin edilen 2023 yılı büyüme tahmini, yüzde 2,7’ye çekildi. IMF, Türkiye için 2024 yılı için büyüme beklentisini ise yüzde 3,0’ten yüzde 3,6’ya yükseltti. Raporda, 2023 yılı ortalama enflasyon beklentisi yüzde 51,2’den yüzde 50,6’ya çekilirken, gelecek yıl için beklenti yüzde 35,2 seviyesinde oluştu. IMF, cari işlemler açığının GSYH’ye oranını bu yıl için yüzde -3,9’dan yüzde -4,0’a indirdi, gelecek yıl beklentisini yüzde -3,2 olarak belirledi. IMF, Türkiye’nin 2023 yılı işsizlik beklentisi yüzde 10,5’ten yüzde 11,0’e yükselirken, 2024 yılı beklentisi yüzde 10,5 olarak açıklandı.