İsrail beklenen kara harekatı için Gazze sınırına yüz binlerce asker yığarken, abluka altındaki Gazze’de insani tablo ağırlaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in tam abluka emri vermesinin ardından Gazze Şeridi’nin insani yardıma açılmazsa faciayla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) sözcüsü Adnan Abu Hasna, İsrail’in Gazze Şeridi’ne açılan tüm sınır kapılarını kapatmaya devam ettiğini, insani yardım ulaştırılmasının imkansız hale getirildiğini belirterek, “Gazze su, sağlık malzemeleri ve gıda dahil insani yardımların ulaştırılması için güvenli koridorlar açılmazsa eşsiz bir insani faciaya şahit olacak” dedi. Gazze’de yakıtın tükendiğini ve hastanelerin hizmet dışı kaldığını vurgulayan Abu Hasna, durumun bu şekilde devam etmesi halinde Gazze Şeridi’nde iki hafta içinde yiyecek bulunmayacağını söyledi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) de İsrail hava saldırılarının Gazze Şeridi’nde 260 binden fazla Filistinliyi yerinden ettiğini duyurdu.
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, İsrail’in saldırılarda fosfor ve misket bombaları kullandığına işaret edilerek, “İsrail Gazze’deki halkımıza karşı uluslararası yasaklı silahları kullanarak soykırım suçu işliyor” ifadesi yer aldı. Açıklamada, “Katliam, yıkım ve göç ettirme suçları, işgal devletinin Gazze Şeridi’nde Filistin vatandaşlarına karşı soykırım suçu işlediği anlamına geliyor. Bu, savunmasız sivil vatandaşları barbarca toplu cezaya maruz bırakan açlık ve temel ihtiyaçları kesen çılgın bir kampanya gölgesinde yapılıyor” denildi. İsrail’in bölgede barış yerine savaş kültürünü dayatmaya çalıştığını savunan Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Filistin halkına karşı insanlık suçu düzeyine varan saldırılarına karşı uluslararası tarafların kayıtsız kaldığına işaret ederek bombardımanın durdurulması için uluslararası topluma acilen harekete geçme çağrısında bulunuldu.
İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki çatışmalar altıncı gününe girerken, Tel Aviv yönetiminin tam taarruz emri vermesiyle çok sayıda sivil yapı hedef alındı. Yıkılan binalara yönelik arama kurtarma çalışmaları, İsrail’in devam eden saldırıları nedeniyle sekteye uğrarken; Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, “yıkılan evlerin çokluğundan ötürü ekiplerinin yetersiz kaldığını” duyurdu. İsrail ordusunun Mısır’a açılan Refah Sınır Kapısı çevresini de vurmasının ardından, Filistin Dışişleri Bakanlığı Gazze Şeridi’nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere düzenlenen saldırılarda fosfor bombası kullandığını bildirdi. Saldırılarda sekiz gazeteci hayatını kaybederken, on gazetecinin yaralandığı, iki gazetecinin de kayıp olduğu kaydedildi.
Gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağı İsrail’e indi
ABD’nin İsrail’e yönelik destek açıklamalarının ardından İsrail ordusu, gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağının İsrail’e ulaştığını duyurdu. İsrail ordusunun X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “gelişmiş mühimmat” taşıyan bir uçağın, gece saatlerinde ülkenin güneyindeki İsrail ordusuna ait Nevatim Hava Üssü’ne iniş yaptığı kaydedildi. Mühimmatın büyük vuruşlara izin vermek ve ek senaryolara hazırlık yapmak için tahsis edildiği aktarılan açıklamada, “Bu zor dönemde Amerika’nın özellikle İsrail ordusuna ve genel olarak İsrail devletine verdiği destek ve yardımdan dolayı minnettarız” ifadesine yer verildi.
Tahliye için Mısır’dan insani koridor hazırlığı
ABD’nin, Filistinliler ve Amerikan vatandaşlarının, Gazze Şeridi’nden tahliyesinde kullanılmak üzere insani koridor oluşturmak için diğer ülkelerle çalıştığı öne sürüldü. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Washington yönetimi, son 24 saatte Filistinlileri ve ABD vatandaşlığı taşıyanları, Gazze Şeridi’nden tahliye etmek için diğer ülkelerle koordineli şekilde Mısır üzerinden bir insani koridor kurma hazırlıklarına başladı. Söz konusu hazırlıklar, İsrail’in Gazze Şeridi’ne kara operasyonu başlatacağına dair tahminlerin arttığı bir dönemde geldi. Haberde, Gazze Şeridi’nden tahliyesine izin verilecek Filistinlilerin kimler olduğu ya da Mısır’dan sonra nereye yerleşeceklerine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmedi. İsrail’deki ABD Büyükelçiliğinden bir yetkili “Mısırlılar adına konuşamayacağını ancak onların buna izin vereceğinden emin olduğunu” ifade etti. Mısır’dan konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.
Ürdün Kralı Abdullah’tan iki devletli çözüm vurgusu
Ürdün Kralı 2. Abdullah, bölgede barış ve istikrarın ancak iki devletli çözümle mümkün olabileceğini söyledi. Kral Abdullah, “Filistin topraklarında şu an yaşanan tehlikeli şiddet olayları ve saldırılar, bölgemizin ancak iki devletli çözüme dayalı kapsamlı adil bir barışla güvenlik ve istikrara kavuşabileceğini kanıtlıyor” dedi. Filistin’i savunmaktan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Abdullah “Pusulamız Filistin olmaya devam edecek, Filistin’in tacı Kudüs kentidir. Bölgemiz ve tüm halklarımızın barış içinde yaşayabilmesi için kardeş Filistin halkı tüm haklarını elde edinceye kadar adil davasını ve çıkarlarını savunmaktan geri durmayacağız. Ürdün de zorluklar ne olursun olsun Kudüs’teki Müslüman ve Hristiyanların kutsallarını savunma duruşundan taviz vermeyecek” dedi.