ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bankacılık sektöründe yaşanan sorunların ardından parasal sıkılaşmada vites düşürmesi ve faiz artışlarında sona yaklaşıldığına işaret etmesi, doları diğer para birimleri karşısında geriletirken, euro/dolar paritesi ve altın 25 bps’lik artırım sonrası yükseldi. Parite 1,09 ile 2 aya yakın bir sürenin zirvesinde. Altın da tekrar 2 bin dolar yönünde 40 dolarlık bir yükseliş kaydetti. Fed Başkanı Jerome Powell’in konuşmasında kısa bir süre içinde parasal sıkılaşmanın sona erebileceğinin sinyalini vermesi piyasalarda güvercin bir tutum olarak algılanırken, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin ABD bankacılık sistemi için “sağlam ve dirençli” vurgusu yapması şimdilik Fed’in bankacılıkta sistemik bir riskten endişe etmediği yönünde değerlendiriliyor.
“Zirve beklentileri düştü, dolarda zayıflık devam eder”
NatWest Markets G10 para birimleri strateji direktörü Brian Daingerfield, Reuters’a verdiği demeçte Fed’in tonundaki değişimin piyasaları tekrar “güçlü ekonomik veriler faizleri yukarı çeker” endişelerine döndürebileceğini belirtiyor ve ekliyor: “Foreks açısından bakıldığında Fed’in faizde göreceği zirvenin bariz şekilde aşağı gelmiş olması doların daha da zayıflayacağı görüşünü destekler.”
“Faiz artırmasaydı bankacılık endişeleri artardı”
Axa Investment Management’tan makro araştırmalar direktörü David Page ise “Fed faize dokunmama seçeneğini tercih etmiş olsaydı piyasalarda bankacılık sisteminin sağlığına ilişkin endişeler daha da artardı” diyor. Eski Lehman Başkan Yardımcısı Lawrence MacDonald, Rus basın kuruluşu RIA Novosti’ye verdiği demeçte Washington yapısal sorunları çözene kadar 50 ABD bankasının daha iflas edebileceğini söyleyerek piyasaların genelinden daha karamsar bir öngörü paylaştı.
“Altının güvenli liman cazibesi artacak”
Dolar endeksi Fed kararı sonrası perşembe günü altıncı günlük düşüşünü kaydetti ve yüzde 0,3’ün üzerinde gerileyerek 3 Şubat’tan bu yana en düşük düzey olan 101,91 düzeyine kadar geriledi. Dolar endeksindeki bu 6 günlük düşüş Eylül 2021’den bu yana en uzun düşüş serisi oldu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın tüm mevduatlara garanti sağlanması konusunun değerlendirilmediğini söylemesi ise dolardaki kayıpları sınırladı. Altın fiyatları ise Fed kararı öncesi 1.945 dolar düzeylerindeyken, kararın ardından 40 dolar yükselişle 1.983 dolar/ons düzeyine kadar yükseldi. Fed’in faiz artışlarında sona yaklaşıldığının sinyalini vermesi de dolardaki düşüşe bağlı olarak altının yükselmesinde etkili oldu. Reuters teknik analistleri sadece mart ayı içinde yüzde 7 yükselen ve 2 bin doların üzerini test eden sarı metalin tekrar 1.992- 2.009 dolar düzeylerine yükselebileceği görüşünde. Standard Chartered analisti Suki Cooper ise Fed’in enflasyon riskleriyle ekonomik istikrar risklerini dengelemek zorunda olduğunu belirterek “Her iki faktör de altına olan güvenli liman talebini yükseltebilir” diyor.
MERKEZLER ENFLASYONLA MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR
Bankacılık sektörüne yönelik endişelere rağmen merkez bankaları enflasyonla mücadele için faiz artırımlarına devam ediyor.
■ ECB: Euro/dolar paritesi ise hem Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) endişelere rağmen 50bps artırıma gitmiş olması hem de dolardaki zayıfl ıkla 2 aya yakın bir sürenin zirvesi olan 1,09 düzeyinin üstüne çıktı. ECB yönetim kurulundan Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot da bankacılık da yaşanan endişelere rağmen ECB’nin faiz artışlarının henüz bitmediğine vurgu yaptı. Almanya, Avusturya, Slovakya ve Litvanya merkez bankalarının başkanları da ECB’nin enflasyonla mücadelesinin hala bitmediğini dile getiren isimler arasında. Knot “Mayısta bir artırım daha yapmamız gerektiğini düşünüyorum ama ne kadarlık bir artırım olur onu bilmiyorum” dedi.
■ BOE: Enflasyonun şubat ayında beklenmedik şekilde yükseldiği İngiltere’de de merkez bankası (BoE) politika faizini 25 bps artırma kararı aldı ve yüzde 4,25 düzeyine yükseltti. Sterlin karar sonrası dolar karşısında güçlenerek perşembe gün içinde 1,23 düzeyine kadar çıktı.
■ İSVİÇRE: İsviçre Merkez Bankası Credit Suisse çalkantısına rağmen perşembe günü 50 bps’lik faiz artırımına gitti ve politika faizini yüzde 1,5’e yükseltti. Beklentiler dahilinde yapılan faiz artırımı bankanın dördüncü ardarda faiz artırımı oldu.
■ NORVEÇ: Norveç Merkez Bankası da 25 bps’lik bir artırım yaptı ve faiz artışlarının enflasyonla mücadele için devam edeceğinin sinyalini verdi. Banka yüzde 3’e yükselen faiz oranının yaz aylarında yüzde 3,5’e çıkmasını öngörüyor. Norveç Merkez Bankası Başkanı Ida Wolden Bache yaptığı açıklamada belirsizlikler de olduğuna dikkat çekti ancak “Ekonomik gelişmeler beklentilerimiz doğrultusunda olursa politika faizi mayısta da yükseltilmeye devam edecek” dedi.
■ TAYVAN: Tayvan Merkez Bankası enflasyon endişeleri karşısında sürpriz bir faiz artırımına gitti ve gösterge faiz oranını 12,5 bps artırarak yüzde 1,875’e yükseltti – bu bankanın geçen yıl mart ayından bu yana 5. faiz artırımı oldu. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu Tayvan’ın bu ay faize dokunmasını beklemiyordu ancak ABD bankacılık sektöründeki çalkantı resmi açıkalamalara göre kararda etkili oldu.