Hilal SARI
ABD Merkez Bankası, yeni bir ekonomist anketine göre Silicon Valley Bank’ın ifl asıyla başlayan ve hem ABD’de hem Avrupa’da sektör genelinde etkileri olan çalkantıya rağmen faizleri artırmaya devam edecek ve politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 5,5’in üzerinde tutacak.
Financial Times’ın Chicago Üniversitesi İşletme Fakültesi Küresel Piyasalar Girişimi ile işbirliği içinde önde gelen akademisyen ekonomistlerle yaptığı ankete göre Fed’in inatçı enfl asyonla mücadelesinde işi bitmedi. Silicon Valley Bank’ın ifl ası sonrası orta ölçekli bankalardaki bir krizi kontrol altına almaya çalışsa da Fed, ekonomistlere göre faiz artışlarına devam edecek.
Ankette yarısı “zirve yüzde 5,5-6” öngördü
ABD’li regülatörlerin bankalara acil likidite sağlamak için adım atmasından bir kaç gün sonra 15-17 Mart tarihlerinde görüşleri alınan 43 ekonomistin yüzde 49’u federal oranlarının bu yıl yüzde 5,5 ila 6 arasında zirve yapmasını bekliyor. Aralıkta gerçekleşen bir önceki ankete göre bu faiz oranlarının artmasını bekleyenlerin oranında yüzde 18’lik bir artış anlamına geliyor ve önceki ankette zirve yüzde 4,5-4,75 olarak öngörülüyordu.
Bu 43 ekonomistin yüzde 16’sı ise Fed’in federal fon faizlerinde yüzde 6’yı da aşmasını bekliyor.
Ekonomistlerin yaklaşık üçte birlik kısmı ise Fed’in bu kadar faiz artıramayacağını ve zirvenin yüzde 5,5 düzeyinin altında bir düzeyde görüleceğini öngörüyor.
%70 2024’ten önce faiz indirimi beklemiyor
Ancak katılımcıların yüzde 70’i Fed’in 2024’ten önce herhangi bir faiz indirimine gitmesini beklemiyor. Japonya’nın en büyük bankası Nomura, Fed’in çalkantı nedeniyle faiz indirimine gitmesini öngören sayılı kuruluştan biri.
Ankete katılan ekonomistlerin öngördüğü parasal sıkılaşma politikası federal fon oranlarına ilişkin vadeli işlem piyasasında fiyatlanandan daha agresif bir patika. Akademisyenlerle piyasalar arasındaki bu farklılık bankanın çarşamba günü kritik faiz kararını açıklayacağı bu toplantısına değil, gelecek toplantılarına ilişkin de bir belirsizlik olduğu anlamına geliyor.
Resesyon beklentileri ikinci yarıya ve 2024’e kaydı
Ankette akademisyenlerin iyimser olduğu konu ise olası bir resesyonun zamanlamasının kayması. Aralık 2022’de yapılan ankette katılımcıların yüzde 53’ü resesyonun 2023’ün ilk yarısında başlayabileceğini öngörürken, Mart 2023 anketinde bu oran yüzde 12’ye geriledi. Yeni ankette ekonomistlerin yüzde 40’ı olası resesyonun bu yılın 2. yarısında görülmesini, yüzde 21’i 2024’ün ilk yarısında, yüzde 26’sı ise 2024’ün 2. yarısı veya sonrasında öngörüyor. Bir önceki ankette katılımcıların yüzde 32’si 2023’ün ikinci yarısına işaret etmiş, 2024’ün ilk yarısında resesyon olur diyenlerin oranı sadece yüzde 5 olmuştu. 2024’ün ikinci yarısı ve sonrasında resesyon başlar diyenlerin oranı ise yüzde 11’di. ABD’de resesyonun teknik olarak başladığını ve bittiğini duyuran Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu, ekonomistlerin büyük çoğunluğuna göre 2023’tebir resesyon ilan edecek ve bu ya 3. çeyrekte ya da 4. çeyrekte olacak. Aralık anketinde bunun ikinci çeyrek veya öncesinde olması bekleniyordu.
UBS, Credit Suisse’i 1 milyar dolara almaya hazırlanıyor
İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse likidite desteklerine rağmen mevduat kaçışları devam edince, şimdi de İsviçreli rakibi UBS tarafından devralınması için görüşmeler yürütülüyor. UBS’in Credit Suisse’e 1 milyar dolara varan bir teklif verdiği belirtilen Financial Times haberine göre İsvire otoriteleri satınalmanın hızlı şekilde yapılabilmesi için bir hissedar oylaması olmaksızın karar verilebilmesi için kanunları bile değiştirmeyi planlıyor. Tamamız hisse üzerinden yapılacak anlaşmanın pazar akşamı imzalanması bekleniyordu. Ayrıca Credit Suisse’ten çok daha iyi durumda olan UBS’in İsviçre hükümetinden bazı garantiler beklediği belirtiliyor. Credit Suisse’in CDS’lerinde 100 bps ve üzeri bir artışta UBS’in anlaşmanın geçersiz kılınması için ısrarcı olduğu da kaynakların verdiği bilgiler arasında. Anlaşmanın haftasonu sonuçlandırılması için hararetli görüşmeler gerçekleştirildi. İsviçre kabinesi cumartesi günü bankanın geleceğini görüşmek için acil toplandı. Credit Suisse’in ABD, İngiltere ve İsviçre’deki en önemli regülatörleri anlaşmanın yasal yapısı üzerinde görüşmeler yürütttü. UBS hisseleri son 3 yılda yüzde 120 yükselirken Credit Suisse hisseleri aynı dönemde yüzde 70 düşmüş durumda. UBS’in piyasa büyüklüğü 56,6 milyar dolar. Credit Suisse’in cuma kapanış değeri ise 8 milyar dolar. 2022’de UBS 7,6 milyar dolar kar etmişken, Credit Suisse son on yıllık karını silerek 7,9 milyar dolar zarar açıklamıştı.
Dolar endeksi 6 ayda %6 geriledi
Dolar endeksi cuma günü bankacılık sektöründe yaşanan çalkantının dev likidite desteklerine rağmen devam etmesi nedeniyle yüzde 0,6 düşüşle diğer para birimleri karşısında değer kaybetti cuma gününü 104 düzeyinin altında kapattı. Ancak endeks Şubatta görülen 100 düzeylerinden yüzde 3 yükselmiş olsa da, son 6 ayda 110 düzeylerinden yüzde 6 gerilemiş durumda. Piyasalarda 22 Mart’ta Fed’in 25 bps’lik bir faiz artırımına gideceği fiyatlanıyor. Traderların 25 bps artırıma biçtiği olasılık yüzde 61,3. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın da 25 bps artırım yapacağı fiyatlanmasına rağmen banka enfl asyonla mücadeleden ödün verilmeyeceğini belirterek 50 bps artırıma gitmiş, sonraki toplantılar için ise sözlü yönlendirme yapmaktan kaçınmıştı. TD Securities’den kıdemli foreks stratejisti Mazen Issa geçen hafta yaşanan bankacılık sektörü çalkantılarının ani bir resesyona yol açıp açmayacağını tahmin etmenin zor olacağını belirterek “Muhtemelen resesyon ihtimalini artırıyor. Muhtemelen daha ağır bir resesyon dinamiği olan bir sert iniş olasılığını da artırıyor” diyor. Issa’ya göre “Bir bölgesel banka battığında hanehalkları diğer bölgesel bankalardan da endişe ediyor ve bu doğal bir tepki”. ABD’de First Republic Bank’e sağlanan 30 milyar dolar likidite ve Credit Suisse’e uzatılan 54 milyar dolarlık can simidi iki bankada da mevduat kaçışını durdurabilmiş değil.