Avrupa Merkez Bankası (ECB) zayıf büyüme, yüksek enflasyon ve artan jeopolitik gerilim ortamında finansal istikrar bakımından görünümün kırılgan olduğu uyarısında bulundu. ECB tarafından dün yayınlanan Finansal İstikrar Gözden Geçirme Raporu’nda sıkı finansal koşulların giderek reel ekonomiye yayıldığına dikkat çekilerek söz konusu koşulların bireyler, işletmeler ve hükümetlerin ödeme kabiliyetlerini zorladığı belirtildi. ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, “Zayıf ekonomik görünüm ve yüksek enflasyonun sonuçları, insanların, firmaların ve hükümetlerin borçlarını ödeme kabiliyetlerini zorluyor. Ekonomi, artan belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerle birlikte daha yüksek faiz oranlarının olduğu bir ortama geçerken tetikte olmamız kritik önem taşıyor” dedi.
Finans sektörü aşağı yönlü sürprizlere karşı savunmasız
ECB tarafından yılda iki kez hazırlanan incelemede, “Finansal piyasalar ve banka dışı finansal kuruluşlar artan olumsuz gelişmelere karşı oldukça hassas olmayı sürdürüyor. Finansal piyasalar olumsuz makro-finansal gelişmelere ve aşağı yönlü sürprizlere karşı savunmasız durumda. Zorlu koşullar firmalarının, hane halklarının ve devletlerin dayanıklılığını test ediyor. Yüksek faiz oranları banka kârlılığını desteklese de kötüleşen varlık kalitesi ve yüksek fonlama maliyetleri olumsuz etkiler yaratıyor” denildi. İncelemede ayrıca yatırım fonları ve diğer banka dışı finansal kuruluşların likidite, kredi ve kaldıraç risklerine karşı kırılgan olmayı sürdürdüklerinin altı çizilerek bu kuruluşların dayanıklılığının güçlendirilmesi ihtiyacı vurgulandı. Yüksek faiz oranları nedeniyle bankalar bazı kazanımlar elde etse de, artan operasyonel maliyetler ve kötüleşen varlık kalitesiyle mücadele ettiklerine işaret eden ECB sıkılaşan kredi ortamının bankalar için durumu daha karmaşık hale getirdiğini de belirtti. Emlak sektöründeki sıkıntılara da vurgu yapan ECB, artan ipotek masraflarının yanı sıra, ticari gayrimenkullerin pandemi sonrasında azalan taleple mücadele ettiklerine de dikkat çekti.
CEO’ların, kendi şirketlerinin büyümesine duyduğu güven üç yılın en düşük seviyesinde
KPMG’nin 2023 yılı “Küresel CEO Öngörüleri” araştırmasına göre her dört küresel CEO’dan yaklaşık üçü (yüzde 73) önümüzdeki üç yıl için ekonomiye güven duyuyor. Buna karşın CEO’ların kendi şirketlerinin büyümesine duydukları güven yüzde 77 ile son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Dünyanın en büyük şirketlerinde görev yapan 1.300’den fazla CEO’ya stratejileri ve görünümleri hakkında sorular yöneltilerek yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, büyümeye yönelik en önemli riskler jeopolitik/ politik belirsizlikler, operasyonel sorunlar, gelişen/yıkıcı teknolojiler, tedarik zincirleri, mevzuatlara ilişkin kaygılar, çevre/iklim değişikliği, faiz oranları, siber güvenlik, itibar riski ve yetenek olarak sıralandı.