Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, cinsiyet eşitliğini sağlama hedefinin giderek uzaklaştığını belirterek, “Mevcut durumda, BM buna yaklaşık 300 yıl sonra ulaşabileceğimizi öngörüyor” dedi.
BM Kadının Statüsü Komisyonuna hitap eden Guterres, kadın haklarının dünya genelinde tehdit altında olduğu dönemde bu toplantının daha büyük bir önem taşıdığına işaret etti. Guterres, kadın hakları alanında kaydedilen ilerlemenin “gözümüzün önünde yok olmaya başladığına” dikkati çekerek, “Afganistan’da kadınlar ve kız çocukları kamusal hayattan silinmiş durumda” uyarısında bulundu. Guterres, “Cinsiyet eşitliği sağlama hedefi giderek uzaklaşıyor. Mevcut durumda, BM buna yaklaşık 300 yıl sonra ulaşabileceğimizi öngörüyor” dedi.
BM’nin kadınlar ve kız çocuklarının yanında olduğunun altını çizen Guterres, mevcut küresel sistemde kadınlar için değişiklikler yapılması gerektiğini kaydetti. BM Kadının Statüsü Komisyonunun bu seneki ana konusunun teknoloji ve inovasyon alanlarındaki cinsiyet ayrımını kapatmak olduğunu anımsatan Guterres, “Aslında basit bir hesap meselesi, dünyanın yarısının kavrama gücü ve yaratıcılığı olmadan bilim ve teknoloji potansiyelinin sadece yarısı gerçekleştirebilir” diye konuştu.
Guterres, bilim alanındaki Nobel Ödüllerinin sadece yüzde 3’ünün kadınlara gittiğine, yüzyıllardır süregelen ayrımcılık ve kalıp yargıların özellikle bilim ve teknoloji alanlarında ciddi bir cinsiyet ayrımına yol açtığına işaret etti. BM Genel Sekreteri Guterres, “Kadınlar ve kız çocukları susturulamaz. Kadınların hak ve özgürlük talepleri tüm dünyada yankılanıyor.” diye konuştu.
İspanya’da yönetici kadroların en az yüzde 40’ının kadın olması zorunlu hale gelecek
İspanya’da sol koalisyon hükümeti, özel ve kamu şirketleri ile kurumlarında yönetici kadrosunun en az yüzde 40’ının kadın olmasını zorunlu tutan yasa tasarısını kabul ederek Meclise gönderdi. Bakanlar Kurulu haftalık olağan toplantısında, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı içeren yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı gereği, 250’den fazla işçi çalıştıran ve yıllık en az 50 milyon avro iş hacmine sahip şirketlerde, kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici kadrosunun en az yüzde 40’ının kadın olması garanti altına alınacak. Tasarıyla en az yüzde 40 kadın zorunluluğu; Bakanlar Kurulu, siyasi partilerin seçim listesi, meslek örgütlerinin yönetim kurulu veya kamuya ait kurumlarca belirlenen jüri üyelerinde de geçerli olacak. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nadia Calvino, tasarının Mecliste kabul edilmesi halinde 1 Temmuz 2024’ten itibaren uygulanmaya başlanacağını bildirdi. Mevcut durumda İspanya’da yönetici kademesindeki kadınların oranının yüzde 20’yi geçmediğini belirten Calvino, “Bizi sosyal ve ekonomik açıdan daha iyi duruma getirecek bir yasa” dedi.