Japonya’nın Nagano kentinde gerçekleşen G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi’nin ana gündemi Çin’in Tayvan’a yönelik tutumu, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze testleri, Ukrayna’ya desteklerin artırılması ve Rusya’nın işgal nedeniyle cezalandırılması. Sonuç bildirgesinin Hiroşima’da gelecek ay gerçekleşecek G7 Liderler Zirvesi için siyasi bir zemin hazırlaması öngörülüyor. Üç gün sürecek zirveden kısa bir süre önce ABD’nin dünyanın en büyük 7 ekonomisinden oluşan gruba “Çin’in ekonomik zorbalığına karşı birlikte hareket etme çağrısı” yaptığı bildirildi. Nikkei’de yer alan habere göre zirve öncesinde ABD’li yetkililer G7 ülkelerinin Çin’in ekonomik anlamda G7 ülkelerine karşı uygulayacağı baskılar karşısında ortak adımlar atılmasını istiyor. ‘Gümrük vergilerinin artırılması’ gibi bazı adımlar şimdiden ABD hükümeti ve ABD Kongresi’nde ele alınmaya başlandı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Pekin’e şubat ayında gerçekleştireceği ziyaret Çin’e ait bir gözetleme balonunun ABD hava sahasında tespit edilip düşürülmesi sonrasında iptal edilmişti.
AB: Çin, Ukrayna ile doğrudan görüşmeli
Japonya, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve AB’nin Dışişleri Bakanları’nın katıldığı zirveye COVID testi pozitif olduğu için online olarak katılabilen AB Dış Politika Şefi Josep Borrell pazar günü video konferans aracılığıyla düzenlediği basın toplantısında Çin’in Ukrayna ile doğrudan görüşmesi gerektiğini ve barışın sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi pazartesi günü yaptığı açıklamada G7 Dışişleri Bakanları’nın Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın tüm dünya için gerekli olduğunu bir kez daha teyit ettiğini söyledi.
Rus petrolü tavan fiyatı 60 dolarda tutacaklar
Ayrıca G7 ittifakının Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatı 60 dolar düzeyinde tutacağı belirtiliyor. Reuters’a konuşan kaynaklar artan petrol fiyatlarına ve bazı ülkelerin tavan fiyatın düşürülmesine yönelik çağrısına rağmen G7’nin tavan fiyata ilişkin kararının değişmeyeceğini aktarıyor.
Kömürden çıkış “tarihe takıldı”
G-7 Enerji ve İklim Bakanları, kömür yakıtlı santrallerin aşamalı olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirlenmesinde anlaşamaya varamadı. Japonya’nın dönem başkanlığında, ülkenin en kuzeyindeki Hokkaido’nın Sapporo kentinde bir araya gelen bakanlar iki gün süren görüşmeye ilişkin yayınlanan ortak bildiride kömür yakıtlı santrallerin kademeli olarak devre dışı bırakılmasına yönelik son hedef tarih belirleyemedi. Bildiriye göre, G-7 ülkelerinin, “2035’e kadar tamamen veya ağırlıklı olarak karbondan arındırılmış bir elektrik sektörü” oluşturulması taahhüdü yeniden teyit edildi. Enerji sistemlerinde en geç 2050’ye kadar net sıfır hedefine ulaşılması amacıyla, azaltılamayan fosil yakıtların kademeli devreden çıkarılmasının hızlandırılması taahhüt edildi. Araç stoku kaynaklı karbondioksit emisyonlarını, 2000 yılı oranına kıyasla, 2035’e kadar ya da daha önce, en az yüzde 50 oranında, toplu olarak azaltılmasında mutabık kalındı.Doğal gaz tüketiminin azaltılması ihtiyacı vurgulanırken, bu sektöre yapılacak yatırımların, potansiyel enerji açıklarının giderilmesine yardımcı olabileceği de belirtildi. Yenilenebilir enerjiler tarafından üretilen elektriğin büyük ölçüde artırılacağı ve 2030’a kadar açık deniz rüzgar kapasitesinin 150 gigavata kadar çıkarılması sözü verildi.