Beyaz Saray ABD ekonomisinin 2023 yılı içerisindeki performansının değerlendirildiği bir açıklama yaparak, resesyon beklentilerinin bu yıl da boşa çıktığını belirtti. Çeşitli kurumlar tarafından bu yılın başında yapılan pek çok tahminde ABD’de 2023’te bir resesyon öngörüldüğüne ve hatta bazı tahminlerde bunun %100 olasılıkla gerçekleşeceğinin ileri sürüldüğüne işaret edilen Beyaz Saray açıklamasında, güçlü ekonomik büyümeye istihdam tarafındaki sağlam ve istikrarlı artış, artan reel ücretler ve güçlü tüketici harcamalarının eşlik ettiği de vurgulandı. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi tarafından hazırlanan değerlendirmede ayrıca, Biden- Harris Yönetimi’nin kritik sektörlerdeki önemli kamu yatırımlarının meyvelerini vermeye başladığı hatırlatılıyor.
ABD’de Q3 büyüme verisi aşağı revize edildi
Diğer taraftan ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 ile beklentilerin altında büyüdü. ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül dönemine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai tahminleri dün açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,9 arttı. Piyasa beklentisi ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 5,2 büyümesi yönündeydi. Daha önce açıklanan öncü verilerde üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 5,2 olarak duyurulmuştu. Ülkenin GSYH verisine ilişkin ekim ayında yayımlanan öncü verilerde ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9, kasım ayında yayımlanan ikinci tahminlerde ise yüzde 5,2 büyüdüğü kaydedilmişti. Bu dönemde yapılan aşağı yönlü revizyona rağmen ABD ekonomisi 2021’in dördüncü çeyreğinden bu yana en güçlü büyümesini kaydetti. Reuters anketine katılan ekonomistler de büyümenin son nihai okumada revize edilmemesini, yani daha önce açıklanan yüzde 5,2 seviyesinde gelmesini bekliyorlardı. ABD ekonomisi bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 2.2, ikinci çeyrekte ise yüzde 2.1’lik büyüme kaydetmişti. Verinin açıklanmasının ardından ABD’nin 10 yıllık tahvilinin getirisi %3,840 ile 27 Temmuz’dan beri en düşük seviyeye gerilerken, euro dolar karşısında yüzde 0,43 yükselişle 1.0989 seviyesini gördü.
Büyümeye negatif etki yapan ithalat aşağı yönlü revize edildi
Ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekteki büyüme performansında; tüketici harcamaları, özel stok yatırımları, ihracat, eyalet ve yerel yönetim harcamaları, federal kamu harcamaları, konut sabit yatırımları ile konut dışı sabit yatırımlardaki artışlar etkili oldu. Aynı dönemde ihracat da arttı. Üçüncü çeyreğe ait GSYH verisindeki revizyonda ise tüketici harcamalarındaki aşağı yönlü revizyon belirleyici oldu. Büyümeye negatif etki yapan ithalat da aşağı yönlü revize edildi. Yılın üçüncü çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 2,8’den 2,6’ya düşürüldü. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 artmıştı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 2,3’ten yüzde 2’ye revize edildi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,7’lik artış kaydetmişti.