Sistemik risk taşıyan Credit Suisse’in İsviçreli rakibi UBS’e 3,23 milyar dolara satılması için hafta sonu varılan anlaşmaya ve dev merkez bankalarının ortak likidite adımına rağmen bankacılık sektöründeki yangın tam söndürülebilmiş değil. Hafta başında Asya’dan başlayarak Avrupa ve ABD’de bankacılık hisselerindeki düşüşler devam ederken, Credit Suisse’in bir kriz anında zararları karşılaması için tasarlanan AT1 tahvillerinde 17 milyar dolarlık erime yaşandı. Hong Kong’da HSBC yüzde 7,1 düşerken, Avrupa’da Stoxx 600 bankacılık endeksinde de yüzde 3 daha düşüş yaşandı. Yatırımcılar finansal sağlığından endişe edilen Credit Suisse’i alan UBS’i de cezalandırdı ve bankanın hisselerinde düşüşler gün içinde yüzde 16’ya yaklaştı. Credit Suisse hisselerinde düşüş TSİ 14:33 itibariyle yüzde 60. Societe Generale, Deutsche Bank, Commerzbank ve BNP Paribas’ta da düşüşler yüzde 3’ü aştı. Ünlü ekonomist Mohammed ElErian, piyasaların ilk tepkisinin ‘endişe’ olduğunu ve bankacılıktaki düşüşlerin “yatırımcıların riske dair tanımlarını yeniden kalibre etmesinden kaynaklandığını” söylüyor. El-Erian kendisine de hafta sonu birçok telefon geldiğini, mevduatlarının güvende olduğunu söylese de “Peki batmak için çok büyük bir bankaya alsam paramı ne olur ki?” tepkisiyle karşılaştığını aktarıyor. El- Erian’a göre otoriteler mevduat kaçışlarını durdurmak için hızlı bir şekilde Silicon Valley Bank’e sağlanan mevduat garantisinin tüm bankalara sağlanacağını duyurmalı.
Avrupa’da AT1 tahvillerinin satılmaması için güven mesajı
Avrupa’da bankacılık denetim otoriteleri, hissedarlara anlaşma kapsamında paraları ödenecek olmasına rağmen gerçekleşen satışlardan endişe duyduğunu belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada Euro Bölgesi bankalarındaki AT1 tahvillerinin sahiplerine “Korkmayın, Credit Suisse’te olduğu gibi olmayacak” vurgusu yapıldı ve tahvil satışlarının uygun bir yaklaşım olmadığına dikkat çekildi. CoCo olarak da bilinen hisse senedine dönüştürülebilir AT1 tahvilleri, 275 milyar dolarlık bir pazar. Tradeweb verilerine göre Deutsche Bank, HSBC, UBS ve BNP Paribas’ın ihraç ettiği AT1 tahvillerinin fi yatlarında da 10-12 centlik düşüşler kaydedildi.
Merkezler en son bu adımı attığında borsalar çakılmıştı
ABD, Avrupa, Japonya, Kanada, İngiltere ve İsviçre Merkez Bankalarından ortak dolar likiditesi adımı da geldi. Pazar günü UBS’in Credit Suisse’i alması görüşmeleri sürerken gelen açıklamada merkez bankaları 7 günlük dolar likiditesi swap anlaşmalarına ilişkin işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe sıklaştırdı. Nisan sonuna kadar bu likidite desteği devam edecek. Ancak bazı piyasa katılımcıları pazar günü 17:00’de yapılan böyle bir açıklamanın da endişe verici olduğu görüşünde. Böyle büyük bir adımın küresel fi nansal sistemde bir likidite sorunu olması sonucu atıldığı değerlendirmeleri yapılıyor. Merkez bankaları en son pandemideki ilk karantinalarda benzer bir adım atmış, bir hafta geçmeden hisse piyasalarında büyük bir düşüş görülmüştü. Ünlü ekonomist Nouriel Roubini de Fed’in swap hatlarının kullanımının küresel dolar likiditesi sorunu yaşanan (Büyük fi nansal kriz, Euro Bölgesi krizi, taper tantrum, Covid-19 gibi) riskten kaçış dönemlerinde keskin şekilde artığını, şimdi de benzer bir artış görüleceğini söylüyor.