Hilal SARI
Küresel imalat sektöründe özellikle de Türkiye’nin ihracat pazarlarının bulunduğu Avrupa’da talepteki zayıflamaya paralel imalat sektöründeki daralma devam ediyor.
Birliğin imalat sektörünü izleyen satınalma yöneticileri endeksi (PMI) şubattaki 48,5 düzeyinden martta 47,3’e geriledi. Fabrikaların toplam üretiminde hafif bir artış görülen mart ayında girdi maliyetleri pandeminin başından bu yana ilk kez düşmeye başladı ve sevkiyat sürelerinde rekor iyileşme görüldü. Ancak Euro Bölgesi fabrikalarına gelen siparişlerde ilk çeyreğin son ayında daralma devam etti. Yeni iş siparişlerinde 11 aydır daralma yaşanıyor ve ihracat siparişlerinde de mart ayı hafif de olsa bir daralma kaydetti. S&P Global Market Intelligence Başekonomisti Chris Williamson konuya ilişkin raporda “Euro Bölgesi imalat sektörü hala toparlayamadı, fabrikalar mart ayında 11. kez geçim krizlerine bağlı olarak ürünlere olan talebin yavaşladığını bildirdi. Sevkiyat sürelerinde rekor iyileşme birikmiş siparişlerin karşılanmasına yardımcı oldu ancak bu düzeyler sürdürülebilir değil ve eğer sipariş büyümesi canlanmazsa gelecek aylarda imalatın zayıflamaya devam etmesi kaçınılmaz” değerlendirmesini yapıyor.
Almanya’da imalat 34 ayın en düşüğünde
Almanya’da imalat sektöründe faaliyetler mart ayında Mayıs 2020’den bu yana en düşük düzeyde ve daralma devam ediyor. İmalat PMI şubattaki 46,3 düzeyinden martta 44,7’ye geriledi. S&P Global Ekonomi Direktör Yardımcısı Phil Smith manşet PMI verisinin sektörde daralmanın derinleştiğine işaret ettiğini belirtiyor. Sekviyat sürelerinde rekor iyileşme görüldü ve talep zayıflamaya devam ediyor. Girdi maliyetlerinin azalmaya devam ettiği ve fabrika satış fiyat enflasyonunun 26 ayın en düşük düzeye gerilediğini aktaran Smith “Daha fazla üretici fiyatlama gücünü kaybediyor, özellikle de talebin azaldığı ara mal üreticileri” değerlendirmesini yapıyor.
Fransa’da üretici karamsarlaşıyor
Fransa’da da fabrikaların üretimi 10. düşüşünü kaydetti ve imalat sektörü yöneticileri gelecek 12 aylık dönem için karamsarlaşmaya başladı. Fransa imalat PMI şubattaki 47,4 düzeyinden 47,3’e geriledi. Ham madde darboğazları talebin zayıflamasına bağlı olarak azalıyor ve bu üreticilerin ekonomiye olan güvenini de zedeliyor.
İngiltere’de daralma yeniden hızlandı
İngiltere’de İmalat PMI şubatta yedi ayın en yüksek düzeyi olan 49,3’e yükseldikten sonra martta ihracat siparişlerindeki düşüşle birlikte martta 47,9’a geriledi. Girdi maliyetleri ve fabrika çıkış enflasyonunda gevşeme devam ediyor ancak tüketici ürünleri ve ara mal sektörlerinde üretim daraldı. İhracat siparişlerinde ise Avrupa, ABD ve Çin’den gelen talebin zayıflamasına bağlı olarak 14. aylık daralma kaydedildi. Martta imalat sektörü sekizinci kez daralma kaydetti.
Çin’de PMI tekrar daralma sınırında
Küresel ekonomi için önemli bir gösterge olarak görülen Çin imalat sektöründe mart ayı tekrar daralma sınırına yaklaşılan bir ay oldu. İmalat PMI şubatta gördüğü sekiz ayın zirvesi olan 51,6 düzeyinden martta 50’ye geriledi. Bu da yeniden açılan Çin’in ilk çeyreğin son ayında tekrar yavaşladığına işaret ediyor. Şirketlerin stok alımlarına temkinli yaklaştığı ve stokların düşmeye devam ettiği aktarılıyor. Sektörün istihdamında da şubata göre hafi f bir düşüş görüldü. Öte yandan üreticiler 12 aylık görünüme ilişkin iyimser olmayı sürdürüyor.
Güney Kore’de 6 ayın sert daralması
Güney Kore’de altı ayın en sert daralmasını yaşayan imalat sektöründe üretici enfl asyonu hızlanıyor ve hem üretimde hem yeni siparişlerde düşüşler mart ayında hızlandı. İmalat PMI şubattaki 48,5’ten martta 47,6’ya geriledi.
Büyüme görülen ülkeler de var
Sektörün mart ayında iyileşme kaydettiği ekonomiler de var. Hindistan’da üretici rekor hızda stok yapıyor ve imalat PMI şubattaki 55,3 düzeyinden martta 56,4’e yükseldi. Endonezya’da da imalat hızlanıyor ve PMI 51,2’den 51,9’a çıktı. Yeni siparişler hızlanıyor. Rusya da imalatın büyümeye devam ettiği ekonomiler arasında ve imalat PMI şubattaki 53,6 düzeyinden 53,2’ye geriledi ancak sektör hala büyüyor.