ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas ile varılan insanı aranın devam etmesini umduklarını, Gazze’de izlenecek yol hakkında İsrail hükümetiyle ayrıntılı görüşmelere devam edeceklerini belirtti. Çatışmaların başlamasından bu yana üçüncü kez İsrail’i ziyaret eden Blinken, varılan esir takası mutabakatı sayesinde esirlerin yeniden ailelerine kavuştuğunu, insani yardımların da ulaştırılmasına olanak sağladığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşen Blinken “Bu süreç sonuç üretiyor. Bu önemli ve bunun devam etmesi için çalışıyoruz. Aynı zamanda İsrail hükümeti ile Gazze’de izlenecek yol hakkında detaylı görüşmeleri sabırsızlıkla bekliyorum” dedi. Herzog da, Hamas’ın elindeki esirlerin serbest bırakılması için çalışmaların sürdüğünü dile getirerek bu süreçte verdiği destekten dolayı ABD’ye teşekkür etti.
Kalan rehineler için yeni şartlar öne sürülebilir
İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ateşkesin devam edeceği, arabulucuların daha fazla rehinenin serbest bırakılması için çalışma yürüttüğü ifade edildi. Ateşkesin sona ermesine dakikalar kala yapılan açıklamada, “Arabulucuların var olan çerçeve kapsamında rehinelerin serbest bırakılması için çalışmaların sürdüğü göz önüne alınarak operasyonlara verilen aranın devam etmesine (karar verilmiştir) denildi. Mısır ve ABD ile birlikte önemli bir arabulucu olan Katar’dan bir dışişleri bakanlığı sözcüsüne göre, çatışmaların durdurulması ve insani yardımın girişi de dahil olmak üzere ateşkes koşulları aynı kalacak. İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada da “Kısa bir süre önce İsrail’e anlaşma şartlarına uygun olarak kadın ve çocuklardan oluşan bir liste verildi ve bu nedenle ateşkes devam edecek” denildi. Reuters rakamlarına göre ateşkesin başlamasından bu yana 97 rehine serbest bırakıldı. İsrail ordusu, Gazze’de kalan rehine sayısının 145 olduğunu açıkladı. Hamas’ın elindeki İsrailli kadın ve çocuk rehinelerin sayısı azaldığı için, geriye kalan, aralarında askerlerin de olduğu İsrailli erkeklerin serbest bırakılması için ek şartlar öne sürmesi beklendiği belirtiliyor. Bu arada, İsrail polisi, bugün sabah Kudüs’te iki Filistinli saldırganın otobüs durağına ateş açması sonucunda en az iki kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin yaralandığını açıkladı. Polis, iki saldırganın “olay yerinde etkisiz hale getirildiğini” söyledi.
Hamas, Kudüs’te otobüs durağına düzenlenen saldırıyı üstlendi
Hamas, Batı Kudüs’te dün sabah düzenlenen, 3 İsraillinin öldüğü, 3’ünün de ağır yaralandığı silahlı saldırının faillerinin Hamas’a mensup iki kardeş olduğunu açıkladı. Hamas’tan yapılan açıklamaya göre, Batı Kudüs’te düzenlenen silahlı saldırıyı gerçekleştirenlerin işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Suvar Bahir beldesinden Murad Nemr (30), İbrahim Nemr (38) olduğu belirtildi. Açıklamada, söz konusu saldırının “İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamlar, Cenin’de öldürdüğü çocuklar, Filistinli esirlere karşı ihlaller ve Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılar, insanların burada ibadet etmesine getirdiği engellere karşılık yapıldığı” kaydedildi. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, Hamas mensupları olduğu ifade edilen Filistinli Murad’ın 2010 ve 2020 yılları arasında tutuklu olduğu, İbrahim’in ise 2014’te tutuklandığı aktarıldı. Haberde, iki kardeş hakkındaki suçlamalara yer verilmezken İbrahim’in ne zaman serbest bırakıldığına dair de bilgi verilmedi. İsrail Polis Sözcülüğü Batı Kudüs’ün girişinde İsraillilere yönelik silahlı saldırı gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Saldırıyı düzenleyen iki şüphelinin ateş açılarak etkisiz hale getirildiğini açıklayan İsrail polisi, olayda 3 İsraillinin öldürüldüğünü, 3’ü ağır olmak üzere 13 kişinin yaralandığını bildirmişti.
İnsani ara çiftçilere zeytin hasadının yolunu açtı
Gazze Şeridi’nin güneyindeki Filistinli çiftçiler, Hamas ile İsrail arasında varılan mutabakat kapsamındaki insanı ara sürecinde, İsrail saldırılarının engel olduğu zeytin hasadına başladı. Gazzeli çiftçilerin her yıl ekim ayının ortalarında yaptığı zeytin hasadı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle bu yıl zamanında yapılamadı. İnsanı arayı değerlendirmek isteyen Gazzeli çiftçiler, geç de olsa zeytin hasadına başladı. Gazze’deki hükümetin Tarım Bakanlığına göre, binlerce Filistinli mevsimlik işçiye istihdam sağladığı için zeytin hasadı, önemli sektörler arasında yer alıyor. Yalnızca toplanmasının yanı sıra zeytinlerin salamura edilmesi, parçalanması, işlenmesi, yağa dönüştürülmesi de zeytin hasadıyla birlikte diğer iş olanaklarının kapısını açıyor. Filistin Merkezi İstatistik Kurumu verilerine göre zeytin ağaçları, Gazze Şeridi’ndeki hasat için ekili ağaçların yüzde 63’ünü, Han Yunus’takilerin ise yüzde 34’ünü oluşturuyor. İsrail’in saldırılarının ardından Gazze Şeridi’nde tarım faaliyetlerinin durdurulması nedeniyle doğrudan günlük kaybın 1,6 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Resmi veriler, İsrail’in Gazze’de binlerce ağacı yok edip, çok sayıda tarım alanını tahrip etmesi sonucunda tarım alanındaki toplam kaybın 180 milyon dolar olduğunu gösteriyor.