Dilay HATİP
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Alman çip üreticisi Infineon’un önceki gün temeli atılan yeni tesisinin Avrupa Birliği’nin 2030 itibariyle mevcut çip kapasitesini dört katına çıkarmak ve küresel çip üretimindeki payını ikiye katlayarak yüzde 20’ye yükselmek hedefi doğrultusunda çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
Infineon’un Almanya’nın Dresden kentindeki fabrikasının temel atma töreninde konuşan von der Leyen, yeni fabrikanın seri çip üretiminde bir kilometre taşı olduğunu söyledi.
“Çip metallerinde Çin’e hala bağımlıyız”
Von der Leyen bununla birlikte özellikle Çin’in çip üretiminde ihtiyaç duyulan çip metallerinin üretiminde yüzde 76’lık bir paya sahip olduğunu hatırlatarak, Avrupa’nın hammadde konusunda bireysel tedarikçilere hala çok bağımlı olduğu konusunda uyarıda bulundu.
Asya ve ABD’nin kapasitesine yetişmeye çalışan Avrupa Birliği, Tayvan ile Çin arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde Asya’ya olan bağımlılığını azaltmak istiyor.
COVID-19 döneminde yaşanan tedarik ve çip sorunlarının ardından, yarı iletken sektörüne olan yatırımlar hız kazanmaya başladı.
Blok geçtiğimiz ay, COVID-19 salgınının cep telefonlarından otomobillere kadar her şeyin üretimine zarar veren darboğazlara neden olmasının ardından kritik bileşenlerin tedarikini güvence altına almak amacıyla 43 milyar Euro’luk bir çip teşvik planını kabul etmişti.
Von der Leyen konuşmasında, “Hepimiz jeopolitik risklerin ne kadar şiddetli bir şekilde büyüdüğünü deneyimliyoruz. Bu nedenle, Avrupa’da en önemli mal ve teknolojilerimizin tedarik zincirlerini güçlendirmemiz hayati önem taşıyor. Bu aynı zamanda çipler söz konusu olduğunda konumumuzu genişletmek ve kendi kapasitemizden daha fazlasına sahip olmak anlamına geliyor. Çok hayati önem taşıyan yarı iletkenler için burada, Avrupa’da daha fazla seri üretime ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Almanya’ya başka çip yatırımları da yapılıyor
Infi neon, şirket tarihindeki en büyük yatırım olan 5 milyar Euro’luk yarı iletken fabrikasında üretimin 2026’da başlamasını bekliyor. Almanya şu anda diğer çip üreticileri için de yatırım alanı olarak görülüyor. Geçtiğimiz aylarda ABD’li Wolfspeed grubu Almanya’nın Saarland bölgesinde 2,75 milyar Euro’luk yeni bir çip fabrikası kuracağını duyurmuştu. Avrupa’nın çip kapasitesini artırmak için önümüzdeki 10 yıl içinde 80 milyar Euro’ya kadar yatırım yapmayı planlayan Intel ise yeni bir Avrupa çip fabrikasının yeri olarak doğu Almanya’nın Magdeburg kentini seçmişti.