FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Bu yıl 4. kez düzenlenecek Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali tanıtım toplantısı 7 Mehmet Restoranda yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Gastronomi Yatırımcıları Derneği Başkanı Zeki Özen ile ünlü şefler katıldı.
‘Tarladan Sofraya, Antalya’dan Dünyaya’ temasıyla düzenlenecek festivalde bu yıl Akdeniz mutfağı ve ürünleri öne çıkarılacak.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’nın lezzetlerini dünyaya tanıtmak için dört yıl önce başlattıkları Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’ni her yıl daha üst seviyelere çıkardıklarını söyledi. Böcek, şunları kaydetti:
‘’Doğal güzellikleri, zengin tarihi ve köklü kültürüyle turizmin başkenti olan Antalya’yı, kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin de başkenti yapmak için çalışıyoruz. Azimle, gururla çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2025 yılında Asya Belediye Başkanları forumunda, Antalya olarak 2025 yılı çevre başkenti ilan edildik. Bu yılki festivalimizde, Antalya’mızın verimli topraklarında çiftçilerimizin alın teri ile yetiştirdiği ürünleri, dünya mutfağında başarılarını kanıtlamış ödüllü şefleriyle gastronomi dünyasında önemli bir buluşmayı gerçekleştiriyoruz.”
Dünyaya altın tepside Anadolu mutfağı sunuyoruz
Anadolu mutfağını tanıtmakla ünlenen Ömür Akkor da, Antalya’da yetişen ürünlerin Dünyaya sunabilecek altın bir tepsi olduğunu söyledi. Mutfak olarak çalışıldığında Antalya coğrafyasının çok şaşırttığına dikkat çeken Akkor, ‘’Çünkü Türkiye’de 12 bin bitki türü ile yaşıyoruz. 3 bin 600’ü endemik sadece bu coğrafyada yetişiyor. Ülkemizde yaşayan bu 12 bin bitkinin yaklaşık dörtte biri sadece Antalya’da yetişiyor. Endemik bitki olarak da 800 çeşit bitki bu coğrafyada yer alıyor. Belçika’da endemik bitki sayısı 1, Almanya 5 ve İsviçre ise 8 çeşit var. Çeşitlilik bakımından çok önemli bir bölgede bulunuyoruz.” dedi.
Antalya Gastronomi Yatırımcıları Derneği Başkanı Zeki Özen ise “Antalya Gastronomi yatırımcıları olarak bu festivalin ev sahibi sayılırız. Tarladan mutfağa uzanan süreçte şeflerimiz ve turizmcilerimiz çok kıymetli bir rol üstleniyor.’’ diye konuştu.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu ise şöyle konuştu: ‘’Turizmin çeşitlendirilmesi adına bu projeler, festivaller önemli. Böyle festivallerin sürdürülebilir olması da önemlidir, gastronomi festivali bu yılda başarılı şekilde gerçekleştirilecek.”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Ahmet Öztürk “Gastronomi sadece bir lezzet sunumu değil, aynı zamanda kültürel bir miras, turizmin yeni trendi ve yerel kalkınmanın önemli bir aracıdır. Bu festivali şehir ekonomisine olan katkısından dolayı önemsiyoruz.” dedi.
Festival boyunca çeşitli etkinlikler, paneller ve sunumlar gerçekleştirilecek, Kumluca ilçesinde de hasat yapılacak.