Yaşar Holding şirketlerinden Viking Kağıt, Türkiye’de temizlik kağıtları endüstrisinde bir ilk olan ve Tetra Pak ortaklığı ile hayata geçirdiği Recyfiber teknolojisi sayesinde içecek kartonlarından yüzde 100 geri dönüştürülmüş, ekolojik temizlik kağıtları üretmeye başladı. Viking Kağıt, doğa dostu kağıtlar sayesinde yıllık olarak yaklaşık 250 bin ağaçlık bir doğal kaynağı koruyarak çevreye katkı sunuyor. Recyfiber adını verdiği Yeni Nesil Ekolojik Temizlik Kağıtlarını üç farklı kıtada 15 ülkeye ihraç eden Viking Kağıt, kendi tesislerinde ürettiği nihai tüketici ürünleri portföyünü de “Select Nature” markasıyla iç ve dış pazarlarda tüketicilerle buluşturuyor.
Temizlik kağıtları sektöründe tescilli markası Recyfiber teknolojisi ile, yeteri kadar değerlendirilmeyen bir ambalaj atığı olan içecek kartonlarının içindeki yüzde 70 oranındaki selülozu ayrıştırıp geri kazanarak kağıt endüstrisi için bir ham madde haline getiriyor.
Viking Kağıt Genel Müdürü Abdullah Akçasız, “Tetra Pak ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde kurduğumuz geri dönüşüm tesisinde bugün değerlendirilmeyen süt, meyve suyu kutuları gibi içecek kartonlarını geri dönüştürüyoruz. Türkiye’de değerlendirilme oranı oldukça düşük olan içecek kutularını bu yatırım sayesinde işlenebilir kraft ve alüminyum olarak ekonomiye kazandırıyoruz. Bu tesis ile örnek bir döngüsel ekonomi modelini hayata geçirerek 35 milyon TL değerinde bir yatırıma imza attık. Yıllık 15 bin tonluk dönüşüm kapasitesine sahibiz. Yüzde 100 geri kazanımlı selüloz ile üretilen, özgün bej renkli, doğa dostu kağıtlar sayesinde yıllık olarak yaklaşık 250 bin ağaçlık bir doğal kaynağı koruyarak çevreye de katkı sunuyoruz” dedi.
Tetra Pak Orta Doğu & Afrika Sürdürülebilirlik Bölge Direktörü Volkan Aydeniz ise iş birliği ile ilgili olarak şunları söyledi; “Tetra Pak olarak işimizin merkezinde sürdürülebilirlik bulunuyor, bu çalışmalarımızı şeff af bir şekilde ortaya koyan ‘Doğayı seçin, Kartonu seçin’ çatısı altında ekosistemimiz ile paylaşıyoruz. Ağırlıklı olarak kağıt sektörü için geri dönüştürülen içecek kartonu atıkları, geniş bir ürün yelpazesinde de ham madde olarak kullanılıyor. O nedenle Viking Kağıt ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği önemli bir adım ve yürütülen faaliyet gerçekten çok kıymetli.”