Dilay HATİP
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), bugün düzenlediği toplantıda iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratma amacıyla okullarda iklim değişikliği dersleri verileceğini açıkladı. “Çocuklara nasıl bir gelecek bırakacağız?” sorununu ele alarak gelecek nesillere iklim değişikliği konusunda farkındalık sağlamayı amaçlayan TEMA vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hazırladığı TEMA Eğitim Portalı’nı (iklimtema.org) duyurdu.
İstanbul Osmanbey’de bulunan TEMA Vakfı Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Millî Eğitim Bakanlığı Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Ayşe Kula ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Bolat katıldı. Vakıf tarafından yapılan açıklamada proje amacının çocukların hava durumu, mevsimler, iklim, iklim değişikliği nedenleri ve sonuçları, iklimin insan faaliyetleri sonucu değişimi konularında bilinçlendirilerek sürdürülebilir yaşam becerileri kazandırmak olduğunu belirtildi.
Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan portaldaki eğitimler yaş gruplarına göre değişim gösteriyor. Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademelerine yönelik olan öğretmenler için etkinlik yönergeleri, sunumlar, eğitici filmler, e-kitaplar, posterler ve uzman yazıları portalın içerikleri ve materyalleri arasında yer alıyor. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ilerleyen dönemde liseli çocuklar için de bir eğitim programı hazırladıklarını da ekledi.
HEDEF 12 MİLYON ÇOCUK
TEMA çalışmalarının insan değil doğa odaklı olduğunu hatırlatan Ataç, çocukların gelişimsel özelliklerini göz önünde bulundurarak merak duygusunu bilimsel ve düşünme becerileriyle birlikte harmanlayarak çalıştıklarını belirtti.
Ataç, müfredata uygun bilinçli öğretmenler ile 2019’dan bu yana 65 ilde 22 binde fazla çocuğa ve 5 binden fazla yetişkine ulaştıklarını dile getirerek, hedeflerinin 700 bin öğretmen, 12 milyon çocuk olduğunu ifade etti.
Değişen gezegene mevcut eğitim sistemiyle ayak uydurulamayacağına dikkat çeken Ataç “ekolojik okuryazarlığın” yapbozun ana parçası olduğunu dile getirerek çocuklara kaygı vermeden ve ürkütmeden iklim bilincini aşılamayı amaçladıklarını belirtti.
Ataç, proje amacının çocukların hava durumu, mevsimler, iklim, iklim değişikliği nedenleri ve sonuçları, iklimin insan faaliyetleri sonucu değişimi konularında bilinçlendirilerek sürdürülebilir yaşam becerileri kazandırmak olduğunu aktardı.
‘BÜTÜN HOCALAR BU KONUDA EĞİTİLECEK’
Milli Eğitim Bakanlığı Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daireler Başkanı Ayşe Kula iklim eğitimleriyle ilgili MEB’in sorumluluk alabileceğini dile getirerek, “İklim değişikliği kapsamında okulların fiziki yapılarını da güçlendirmemiz gerekiyor. Bir ölçek hazırlayacağız. Eksiğimizi görürsek bir takım tamamlayıcı çalışmalar ortaya koyabiliriz. Projemiz zihinsel bir dönüşümü de amaçlıyor” yorumunda bulundu. Okullarda verilecek ‘iklim değişikliği dersi’ için ayrı bir öğretmen kadrosu yetiştirilmeyeceğine dikkat çeken Kulan, ”Bütün branş hocaları bu konuda eğitilecek. Biz uzman olarak ilk etapta 200 öğretmenimizi eğiteceğiz, onlar da yerelde kendi okulunda ve çevre okullardaki öğretmenlere eğitim verecek. Biz de zaman zaman kontrollerini yapacağız. Etkili olup olmadığını denetleyeceğiz. Eksiğimiz varsa daha fazla çalışacağız. İlk adımı çalıştay yaparak atıyoruz. İlk çalışmamız haziranda bitecek. Bu 1,5 yıllık bir proje’’ şeklinde konuştu. Tema Yönetim Kurulu üyesi Özgür Bolat ise proje kapsamındaki etkinliklerin temel prensibinin somutlaştırma olduğunun altını çizerek çocukların merak duygusunu harekete geçirip sorular sordurarak gezegenimizi keşfetmelerine yardımcı olmayı hedeflediklerini belirtti.