Mehmet Nabi BATUK
Türkiye’nin en çok güneş ışığı alan, güneşli gün sayısı en fazla illerden biri olan Şanlıurfa’da tarıma elverişli olmayan eğimli alanlar Büyükşehir Belediyesi tarafından güneş tarlalarına çevrildi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, şehrin birçok noktasında yaptıkları güneş enerjisi santarllarına (GES) ek olarak yeni yatırımların yolda olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla hem enerji bağımlılığından kurtulduklarını hem de yüksek oranda kaynak tasarrufu ettiklerini kaydeden Başkan Beyazgül, Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUSKİ) tarafından yürütülen GES projesinin süratle ilerlediğini belirtti. 550 vatlık 32.760 adet solar panellerle kentin yenilenebilir enerji üretim hacmini 25 milyon kWh artıracak yeni bir GES projesine başladıklarını ifade eden Beyazgül, “Yeni projemizle birlikte hem enerji maliyetlerimizi düşüreceğiz hem de şehrin yıllık karbon salımını önemli oranda azaltacağız. 200 dönüm alanda gerçekleşecek olan projemizde yıllık 9,4 milyon tonluk karbon emisyonuna eşdeğer üretim yapılacak. 15 bin 600 hanenin yıllık tüketimi kadar enerji üretimi yapılacak. Yerli hücre ve panellerin kullanılacağı projemiz, tamamlandığında kamu projelerinde bu büyüklükte bir ilk olma özelliğine sahip olacak” şeklinde konuştu.
Merkez arıtma tesisinin tüm elektrik ihtiyacı güneşten!
Yeni GES tesislerinin tüm etapları tamamlandığında kendilerine aylık 7 milyon TL maddi destek kazandıracağını aktaran Zeynel Abidin Beyazgül, şu açıklamalarda bulundu: “Tesisimiz kendisini 3 ile 4 yıl arasında amorti edecek. Şuanda 14 dönüm arazi üzerinde faaliyette olan merkez içme suyu arıtma tesisimizdeki ilk etap GES’imizde yılda toplam 1.150.000 KWH enerji üretiyoruz. İkinci etapta yine arıtma tesislerimizin çatı kısmına 16 dönümü kapsayacak şekilde 968 KWP GES sistemi kurduk. Çatılara kurulan GES projesi ile birlikte tesisimizin enerjide dışa bağımlığını ortadan kaldırıp kendi enerjisini kendisi üreten bir tesisi kentimize kazandırdık. Tesisimizde ayrıca çift yönlü üretim yapabilen Bifacial Fotovoltaik panel kullanılarak muadil tesislere oranla yaklaşık yüzde 10’a kadar daha fazla enerji üretimi yapıyoruz. Çatı tipi GES’imizde yıllık 1.900.000 KWH enerji üretimi hedefliyoruz. Burada yıllık 650 hanenin enerji ihtiyacına tekabül enerji üretimi planladık. Tesisimizde aylık olarak güncel enerji maliyetleri ile ortalama 450 bin lira tutarında enerji üretimi yapılacak.”