Nihat DELİBAŞI
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mehmet Torun, EGOD, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Bornova Belediyesi ile İzmir Oto Tamircileri Odası işbirliğinde fosil yakıtlı araçların elektrikliye dönüştürülmesi için yürüttükleri çalışmanın son aşamaya geldiğini açıkladı.
Almanya’da uygulanan dönüşümü yerinde incelediklerini ve bu sistemi İzmir’de hayata geçirmek istediklerini kaydeden Torun, “İzmir Oto Tamircileri Odası’nın 3. Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Ar-Ge merkezi bu konudaki çalışmalar için yeniden revize edildi. Benzinli araçların LPG’ye dönüşümünde olduğu gibi fosil yakıtlı araçların elektrikliye dönüştürülmesinde İzmir olarak öncü olmayı hedefliyoruz” dedi.
2021’de 6 bin 262 olan elektrikli araç satışının, 2022’de 8 bin 210’a yükseldiğini belirten, 2023’ün ilk iki ayı Ocak ve Şubat’ta ise satılan elektrikli araç sayısının 2 bin 477 olduğunu kaydeden EGOD Başkanı Mehmet Torun, Türkiye’nin yerli elektrikli otomobili TOGG’un nisan ayında 20 bin adet bayi teslimi sonrası trafikteki elektrikli araç satışının katlanarak artacağını söyledi.
Torun, “120 yıllık geçmişi olan otomobil, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik kavramıyla birlikte getir götür aracı olmaktan çıkarak teknolojik bir cihaz haline geldi. Japonya’dan sonra yeni teknoloji araç alım satımı konusunda dünyada ikinci sırada yer alan ülkemiz bu teknolojiyi yakından takip ederken, dönüşüm konusundaki çalışmalarını da hızlandırdı” diye konuştu.
Trafikteki artan elektrikli araç sayısı karşısında sektörün reorganize olma çalışmalarına dikkat çeken Torun, EGOD’in yedek parça ve servis hizmetlerindeki dönüşüm konusunda üyeleri başta olmak üzere sektöre her türlü desteği verdiğini ifade etti.
Mesleki eğitim çalıştayı düzenlenecek
Tepecik Motor Meslek Lisesi (Şehit İdari Ateşe Çağlar Yücel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)’nde eğitimde kullanılan makine, ekipmanın elektrikli araçları da kapsayacak şekilde yenilenmesi için sektörün destek verdiğini, yine kentteki tüm meslek lisesi öğretmenleri ve Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Teknolojisi bölüm hocalarının katılımıyla bu konuda çalıştay düzenleme kararı aldıklarını belirten Torun, “Trafikteki elektrikli araç sayısı arttıkça bakım, onarım, tamir, yedek parça, ekipman ve servis ihtiyacı ortaya artıyor. Bu konuda yetişmiş işgücüne her zamankinden fazla ihtiyacımız var. EGOD, Oto Tamircileri Odası, İZTO öncülüğünde Bornova Belediyesi, İzmir 3. Sanayi Sitesi’nde derslikleri genişletmesine destek oldu. Bu dersliklerde mevcut servislerdeki personelin yanı sıra tamirci esnafı, çıraklar elektrikli araç, motorlarıyla ilgili bilgileri edinme imkanı bulacak” dedi.
Sırada dönüşüm var
Avrupa Birliği’nin 2055’te karbon sıfır hedefinin sektörde büyük bir değişimi tetiklediğini sözlerine ekleyen Torun, Almanya’da fosil yakıtlı araçların elektrikliye dönüşümü konusunda lisanslı uygulamaların başladığını hatırlattı. EGOD olarak Almanya’daki bu tip dönüşüm merkezlerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini, partner olacak kurum ve kuruluşlarla görüşmelerinde belli noktaya geldiklerini ifade eden Torun, “Elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlamasının yanı sıra dünya petrol fiyatlarındaki dalgalanma, yüksek enfl asyon ortamı karşısında otomobil kullanımındaki maliyet artışı, birinci ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki yükseliş karşısında tüketicinin, ülkemizde de benzinli araçların LPG’ye dönüşümü benzeri fosil yakıtlı araçların elektrikliye dönüşümü konusunda talepleri oluşmaya başladı. EGOD, İZTO, İzmir Oto Tamircileri Odası işbirliğinde 3. Sanayi Sitesi’nde Oto Tamircileri Odası Ar- Ge Merkezi’nde Elektrikli Araçlar Atölyesi kuracağız. İki elektrikli motorumuz hazır. İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in devreye girmesiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ar- Ge Merkezi çalışmalarında kullanılmak üzere elektrikli araç gönderecek. Hedefimiz, çalışmaları hızla sonuçlandırarak benzinli araçların LPG’ye dönüşümünde olduğu gibi fosil yakıtlı araçların elektrikliye dönüştürülmesinde İzmir olarak öncü olmak” dedi.