Yener KARADENİZ
Geçen yılı 2 milyar 50 milyon dolar ihracat ile kapatan bu yıl ocaktemmuz döneminde ise 1 milyar 160 milyon dolar ihracata imza atan Türkiye deri ve deri mamulleri sektörü ‘Sürdürülebilirlik Yol Haritası’nı açıkladı. 17 maddeden oluşan ve Birleşmiş Milletler’in kalkınma hedefleri de uyumlu olacak şekilde hazırlanan yol haritası, sektör başkanlarının da katılımı ile düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıda konuşan Sürdürülebilirlik Yol Haritası toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, TİM sürdürülebilirlik eylem planını iki sene önce açıklandığını hatırlatarak sadece yıl başından bu yana hazır giyim sektörü, otomotiv sektörü ve makine sektörlerinin eylem planlarını paylaştıklarını, deri ile birlikte 27 sektörün 15’i sürdürülebilirlik eylem planlarını açıkladığını söyledi. Gültepe, “Hedefimiz yıl sonuna kadar tüm sektörlerimizin eylem olanlarını açıklamaları” dedi.
“Ana pazarımıza uyum sağlamalıyız”
Deri sektörü ihracat performansını da değerlendiren Gültepe, şöyle devam etti: “Deri ihracat ve ülke için çok önemli bir sektör. Deride küresel bir markayız. Turkish Leather marka değerinin her geçen gün artması ülkemizin genel ihracatını pozitif yönde etkiliyor. Geçen yıl deri ve deri mamulleri sektöründe toplam ihracatımız yüzde 19’a yakın bir artış göstererek 2 milyar dolara ulaştı. Bu ihracatın yüzde 39’una yakınını Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdik. AB başta olmak üzere küresel ekonomiler artık daha yeşil, dijital hale gelmeye başladı. AB sınır ve tarım düzenleme mekanizması, yeşil mutabakat, sanayi planı gibi sektörümüzün geleceğini etkileyecek köklü değişikler çok yakında başlayacak. Ana ihraç pazarlarımızla uyum sağlamak adına bu gelişmelere, TİM ve birlikler olarak kayıtsız kalma şansımız yok” dedi.
Markalı ihracat için önemli
Türkiye Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Güven Karaca da kg başına değerde en değerli ihracat yapan 4. sektör olarak küresel rekabette yeni başarı hikayeleri yazılması gerektiğini söyledi. Bugün sürdürülebilirlik eylem planı ile bu hedefe katkı sağlayıp, geleceğe doğru bir adım attıklarını belirten Karaca, “Yeni bir çağa girerken doğal kaynaklarımızı korumaya ve doğru üretim modellerini teşvik etmeye kararlıyız. Firmalarımızın sürdürülebilir yapıya kavuşturacak çevreye ve insana saygıyı teşvik edecek bir eylem paylaşıyoruz” diye konuştu. Karaca, şöyle devam etti: “Bugün ve önümüzdeki dönem bir ürünün değeri, kalitesi ne kadar sürdürülebilir olduğu ile ölçülecek. Döngüsel ekonomi, daha az su ve kimyasal tüketimi, geri dönüşüm ve sosyal uygunluk gibi tüm çevresel konular sektörümüzün küresel markalara ihracatında önemli hale geldi. Daha önemlisi tüm bunlar markalı ihracat için zorunluluk. Birçok uluslararası marka 2030’a kadar ürünlerinin sürüdürülebilirlik standardına sahip olma zorunluluğu getirecek. Sektör olarak en yüksek etik üretim standardını sağlarken ekolojik ayak izini de azaltmak için hedefler belirledik. Üzerimize düşen sorumluluğu aldık. Sürdürülebilirlik sektör için tehlike arz eden bir konu değildir. Aksine sektörün gelişim ve dönüşümü adına önemli bir fırsattır. Sürdürülebilirlik artık moda bir kelime değil gezegenimize karşı ortak sorumluluğumuzun özüdür.”
İşte eylem planında yer alan 17 madde
BM kalkınma hedeflerinin 12’si ile uyumlu olan Deri Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nda yer alan 17 madde şöyle sıralanıyor:
*Çevre Yönetim Sistemi Oluşturulması/Geliştirilmesi
*Sosyal Uygunluk Yönetim Sistemi Oluşturulması/ Geliştirilmesi
*Veri Toplama Araçlarının Tasarımı ve Veri Toplama Süreci
*Boyut ve Etki Analizi ve Performans Göstergelerinin Oluşturulması/Geliştirilmesi
*Kısıtlanmış Maddeler Yönetimi Sisteminin Oluşturulması/ Geliştirilmesi
*Kimyasalların Yönetimi Sisteminin Oluşturulması/ Geliştirilmesi
*Atık Yönetim Sisteminin Oluşturulması/Geliştirilmesi
*Ürün Yaşam Sonu Yönetiminin Oluşturulması/Geliştirilmesi
* Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Uygulamaları
*İzlenebilirlik Sistemi ve Sorumlu Tedarik Zinciri Yapısının Oluşturulması/Geliştirilmesi
* İşletme -İç ve Dış Düzeni (Housekeeping) Yönetimi Sisteminin Oluşturulması/ Geliştirilmesi
*İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Sisteminin Oluşturulması/ Geliştirilmesi
* Yaşam Döngüsü Analizi Metodolojisinin Oluşturulması ve Analizin Gerçekleştirilmesi
*Bilime Dayalı Hedefler Girişimi ile Yaşam Döngüsü Analizi Sistemlerinin Birleştirilmesi
*Sertifikasyon Süreçlerinin Sürece Entegre Edilmesi ve Üçüncü Taraf Geçerliliğinin Sağlanması
*ESG Raporlama Sisteminin Oluşturulması/Geliştirilmesi
*Öğrencilerin ve Gençlerin Eğitim Müfredatlarına Sürdürülebilirliğin Eklenmesi Yoluyla Eğitimi