Birleşmiş Milletler iklim ajansı, COP28’deki en tartışmalı gündem maddesi olan fosil yakıt kullanımının geleceğine ilişkin yeni bir taslak yayımladı. Halen müzakere aşamasında olan metin bir dizi seçenek içeriyor. Metinde yer alan seçenekler arasında nihai anlaşmanın ülkelere “Önümüzdeki kritik 10 yılda daha fazla eyleme geçmeleri” yönünde çağrı yapması seçeneği de bulunuyor. Taslak metinde öne çıkan seçenekler şu şekilde:
- Mevcut bilim doğrultusunda fosil yakıtlardan aşamalı çıkış.
- IPCC’nin 1,5 derece yolu ve Paris Anlaşması ilke ve hükümleri doğrultusunda fosil yakıtlardan aşamalı çıkış.
- Fosil yakıtların tüketiminin bu 10 yıl içinde zirveye ulaşması gerektiğini kabul ederek ve enerji sektörünün 2050’den çok önce ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan arınmış olmasının öneminin altını çizerek karbon tutma teknolojisine sahip olmayan fosil yakıtlardan kademeli çıkış.
- Yüzyılın ortalarına doğru enerji sistemlerinde net sıfır olmak adına karbon tutma teknolojisine sahip olmayan fosil yakıtlardan aşamalı çıkış ve kullanımlarının hızla azaltılması.
- Bu 10 yıl içerisinde hız kesmeden karbon tutma teknolojisine sahip olmayan kömürden elektrik üretimine hızlı bir şekilde son verilmesi ve karbon tutma teknolojisine sahip olmayan yeni kömürden elektrik üretimine izin verilmesinin derhal durdurulması.
- Enerji yoksulluğuna ya da adil geçişe değinmeyen fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak sonlandırılması yönünde çağrı yapılması.