Fikri CİNOKUR
Sürdürülebilir turizm politikaları, AB Yeşil Mutabakat uygulamaları, yeni nesil müşteri talepleri ve çevre korunması ile karbon salınımını azaltmak amacıyla turizm sektöründe faaliyette bulunan 5 yıldızlı oteller ve tatil köyleri, enerji ihtiyacını Güneş Enerji Santrallarından (GES) karşılamaya başladı. Antalya’da 5 yıldızlı 35 otel enerjisini güneşten karşılarken bir taraftan da elektrik üretiminden gelir elde ediyor.
Antalya’da 954’ü Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli ve bin 626 adet basit konaklama belgeli olmak üzere toplam 2 bin 580 adet konaklama tesisi bulunuyor. Bu tesislerde toplam 645 bin yatak kapasitesi bulunuyor.
Antalya’da 450 beş yıldızlı otel ve tatil köyü
Antalya bölgesindeki konaklama tesislerin 450’si 5 yıldızlı otel ve tatil köyü, 225’i 4 yıldızlı ve 125’i de 3 yıldızlı otel ve işletmelerden oluşuyor.
Türkiye’nin turizmde ana pazarlarını oluşturan başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri karbon salınımını azaltmak, çevre kirliliğini önlemek amacıyla Yeşil Mutabakat uygulamalarını hayata geçirdi.
Turizm sektörü de yeni müşteri taleplerinin değişmesi, Z kuşağına hitap etmek, karbon salınımını azaltmak amacıyla sürdürülebilir ve güvenli turizm politikaları ve uygulamaları, çevrenin korunmasına yönelik çalışmaları ile AB’nin Yeşil Mutabakat uygulamaları doğrultusunda çalışmaya başladı. Bu nedenle 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri de Lisanssız Elektrik Üretmek amacıyla tesislerinin enerji ihtiyacını Güneş Enerji Santrallarından (GES) karşılamaya yöneldi.
Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (AEDAŞ) Genel Müdürü İlkay Baydar, Türkiye’de lisanssız GES üreten tesislerin şu anda 510 megavat kurulu gücü bulunduğunu söyledi. Baydar, bunun 230 megavat kurulu GES santralının ise Antalya sınırları içinde bulunduğunu bildirdi. Baydar, şunları kaydetti: “Antalya’da faaliyette bulunan 35 adet 5 yıldızlı otel ve tatil köyü Antalya çevresinde veya değişik kentlerde GES’ten elektrik üretmeye başladı. Bu otellerimiz ve işletmelerimiz tüketiminin iki katı elektrik üretiyor. Böylece enerji ihtiyacını karşılıyor hem de ihtiyaç fazlasından gelir sağlıyor. GES’ten elektrik üretmek isteyen 5 yıldızlı otel ve tatil köyü sayısı da artıyor.”
Orman yangınlarına karşı dron kontrolü
AEDAŞ Genel Müdürü İlkay Baydar, yangınlara yol açmamak için orman alanı içindeki havai enerji nakil hatlarının dronlar ve termal kameralarla kontrol edildiğini belirtti. Baydar, ‘’Orman yangınlarına yol açmamak için orman içindeki havai enerji nakil hatlarımızı her biri 25 kilometre menzili olan 7 adet dronla kontrol ediyoruz. Ayrıca 40 işletmemizde termal kameralarla 546 nokta 7/24 kontrol ediliyor ve izleniyor’’ dedi.
Türkiye’nin gençleri yarının meslekleri için dijital becerilerle donatılıyor
Türkiye genelindeki şehirlerde 4 bin gence, işe geçişlerini kolaylaştıracak beceriler kazandırmayı amaçlayan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), ülkedeki dijital uçurumu kapatmaya yönelik dört yıllık iddialı bir projeyi duyurdu.
Bu ortak çabayla, 45 ilde belediye binalarında tam donanımlı dijital sınıfl ar açılarak öğrenciler ve gençlerin kariyerle ilgili teknolojik beceriler kazanmaları sağlanacak.
“Bugünün Gençleri, Geleceğin Meslekleri” girişimi, genç kadın ve erkekleri Türkiye’nin büyüyen dijital ve inovasyon ekonomilerindeki mesleklere hazırlamak için eğitim ve kariyer danışmanlığı sunacak. Girişim aynı zamanda eğitmenlerin, belediye çalışanlarının ve gençlerle çalışan STK’ların becerilerini geliştirecek, dijital mesleki becerileri geliştirmek için ekosistemler yaratacak ve gençlerin işe geçişlerini kolaylaştıracak. 7,9 milyon Euro bütçesi olan bu yeni girişim, Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.
“Genç işsizliği Türkiye için büyük bir sorun. Gençlerin yaklaşık üçte biri ve genç kadınların yarısından fazlası şu anda ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton sözlerine şöyle devam etti: “Dijital yeterlilik bu sorunu çözmek için bir yol sunuyor. Özellikle depremden etkilenen bölgelerde dijital becerilerin geliştirilmesi yerel ekonominin toparlanmasına ve canlanmasına yardımcı olacak.”
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz “Ülkemizde dijital gençlik merkezlerinin sayısını artırmayı hedefl iyoruz. Dijital gençlik merkezleri, gençlerin becerilerini geliştirirken rekabeti öğrendikleri, toplumla kaynaştıkları yerler. 10’u mobil olmak üzere kurulacak 45 dijital merkezde eğitim, farkındalık çalışmaları, istihdam eşleştirme gibi destekler sunulacak” dedi.